V Tbilisi se protestuje proti Saakašvilimu

Tbilisi - V gruzínském hlavním městě Tbilisi se znovu demonstruje proti vládě prezidenta Michaila Saakašviliho. Přestože protesty k prvnímu výročí brutálního rozehnání opozičních demonstrací byly menší než včera, opozice stále trvá na svém: gruzínský prezident se nechová demokraticky, zavlekl zemi do zbytečné války s Ruskem a měl by proto odstoupit.

Uplynul rok a Tbilisi je opět na nohou. Vzpomínka na brutální rozehnání loňských opozičních demonstrací vyhnala do ulic tisíce lidí. Olej do opozičního ohně přilila letní rusko-gruzínská válka. Většina Gruzínů v ní dodnes stojí za svým prezidentem. Stále víc jich ale připouští, že i Saakašvili dělal zbytečné a unáhlené chyby.

Podle gruzínské opozice má situace jediné řešení: prezident Saakašvili by měl odstoupit a vypsat předčasné volby. To gruzínský prezident odmítá. Směrem k opozici ale nešetří smířlivými gesty. Vyměnil vládu i vedení armády. A na první výročí rozehnání opozičních demonstrací se přišel osobně omluvit jednomu ze zbitých aktivistů.

„Myslím, že všichni - včetně prezidenta a vlády - jsme loni dostali velkou lekci. V tom, že radikální politika nikam nevede. Připouštíme chyby a můžu vás ujistit, že se nebudou opakovat. Prezident ale letos vyhrál prezidentské i parlamentní volby. A proto má mandát pokračovat dál,“ říká Akaki Minašvili, poslanec za Saakašviliho stranu.

Opozice i přesto žádá konec. Zatím je ale malá a její lídři se často neumějí domluvit. Mladému prezidentovi i přesto posílá jasný vzkaz: válka je pryč a my už mlčet nebudeme.