Policie zatkla majitele zřícené školy na Haiti, tragédie si vyžádala už 90 obětí

Port-au-Prince - Z trosek budovy školy, která se v pátek zřítila na Haiti, vyprostili včera záchranáři čtyři živé děti. Počet obětí se už ale vyšplhal na 90. A stovky dětí se stále pohřešují. Policie mezitím zatkla majitele budovy. Ten ji údajně celou postavil sám, bez odborné pomoci.

Záchranáři se stále snaží najít další děti a dospělé, kteří jsou zavaleni v sutinách. Většinou ale nacházejí jen mrtvé lidí, převážně jsou to přitom děti.

Budova školy se zhroutila v pátek, když se zde konala školní slavnost a v budově byly stovky lidí. Teď se ukazuje, že příčinou tragédie byla možná špatná konstrukce stavby. Kvůli tomu byl zatčen majitel školy, protestantský duchovní Fortin Augustin. „Řekl mi, že celou budovu postavil sám. Řekl, že nepotřeboval inženýry, protože měl dobré stavební znalosti,“ uvedl státní zástupce Joseph Manés Louis.

Haitský prezident René Préval konstrukci budovy kritizoval. Na místo tragédie dorazil v sobotu. Novinářům poté řekl, že viděl záchranáře, jak skulinami v sutinách podávají vodu a potraviny zavaleným lidem.     

Podle úřadů navštěvovalo protestantskou školu La Promesse v Pétion-Ville na okraji haitské metropole asi 700 dětí a mládeže ve věku od tří do 20 let.