V ruské jaderné ponorce zabil freon nejméně 20 lidí

Moskva - Nehoda ruské jaderné ponorky v Japonském moři si vyžádala nejméně 20 obětí. Přes dvacet dalších osob bylo zraněno. Ruské námořnictvo oznámilo, že během zkoušky provozu ponorky se náhodou spustil automatický systém hašení požárů. Na posádku se z něho vypustil plyn freon. Reaktor ponorky není poškozený. Jde o nejhorší nehodu ruského námořnictva od havárie jaderné ponorky Kursk, při které v roce 2000 zahynulo 118 námořníků.

„Více než dvacet lidí zahynulo 8. listopadu během námořních zkoušek, když se náhodně spustilo hasicí zařízení na jaderné ponorce tichomořské flotily,“ řekl mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo.

Mluvčí námořnictva:

„Jaderná ponorka nebyla v době nehody ve službě ruského námořnictva.“

Ruské námořnictvo otevřeně přiznalo, že došlo k nehodě na jaderné ponorce. Současně ale dodalo, že stroj není tak úplně jejich. „Jaderná ponorka nebyla v době nehody ve službě ruského námořnictva, vyplula na moře v rámci zkušebního provozu, který zajišťovali pracovníci výrobního závodu. Zkušební provoz měl pokračovat až do konce roku,“ říká mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo.

Na posádku se z hasicího systému vypustily toxické chemikálie

Na ponorce zahynuli jak vojáci, tak i lodní mechanici. Úroveň radiace je prý v normálu a ponorka jako taková je v pořádku. Ruská televize uvádí, že i měření japonských expertů v Japonském moři svědčí o tom, že žádná radiace neunikla.

Nehodu způsobilo nechtěné spuštění automatického systému hašení požáru. Vojenská prokuratura vyšetřuje, zda šlo o chybu přístrojů nebo o lidské selhání. Všichni mrtví zahynuli v čelním úseku ponorky, který se hermeticky uzavřel a spustil hašení. K tomu se používají toxické chemikálie, do komory v tu chvíli proudil plyn freon.

Podle mluvčího námořnictva bylo na palubě během cvičení 208 lidí, z toho 81 námořníků, zbytek byli mechanici z loděnic, kde bylo plavidlo postaveno. Mluvčí námořnictva neuvedl jméno ponorky ani oblast, kde k nehodě došlo. Později se zjistilo, že ponorka se pohybovala v Japonském moři.

Podle agentury Reuters se nehoda stala na palubě útočné ponorky Něrpa (Tuleň), která patří do modernizované třídy Projekt 971 Ščuka-B (Štika). NATO tento typ ponorek označuje kódovým názvem Akula II. Teprve minulý týden prý absolvovala první ponor a do výzbroje vojenského námořnictva měla být plně zařazena koncem roku.

Po nehodě byla zkušební provozní operace zrušena a ponorka zamířila na dočasnou základnu. Při cestě na místo určení dělal ponorce doprovod torpédoborec Admirál Tribuc a záchranné plavidlo Sajany. Zranění členové posádky ponorky jsou v současnosti na palubě torpédoborce v péči lékařů. Ruský prezident byl o nehodě informován a nařídil její řádné prošetření a vyjádření podpory rodinám obětí.

  • Na posádku se z hasicího systému vypustily toxické chemikálie. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/514/51354.jpg
  • Mapa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/514/51353.jpg