Tisíce lidí oslavovaly teroristy popravené za útoky na Bali

Tenggulun - Indonéské bezpečnostní složky na ostrově Jáva jsou v pohotovosti. Na pohřby tří extremistů, kteří byli včera popraveni za pumové útoky na Bali, se sjely tisíce radikálních islamistů, kteří slibují odvetu. Pumové útoky v říjnu 2002 zabily v balijském letovisku Kuta 202 lidí. Víc než polovina z nich byli zahraniční turisté, 88 bylo Australanů.

Těla popravených islámských radikálů přepravil vrtulník z věznice na ostrově Nusakambangan do jejich rodných vesnic na východní a západní Jávě. Ulice v obcích lemovali lidé skandující „Bůh je veliký“. Několik desítek radikálů se krátce střetlo s policií a zranilo jednoho příslušníka bezpečnostních sil. Všichni přívrženci radikálních islamistů vítali popravené jako hrdiny, chodili se dívat na jejich rakve. Tisíce lidí se účastnily také modlitby za odsouzené teroristy v místní náboženské škole.

Popravení teroristé byli v roce 2003 odsouzeni k trestu smrti jako hlavní strůjci bombových útoků na noční klub na Bali. Při nich zahynulo 202 lidí, včetně 88 australských turistů.

Poprava se konala v sobotu krátce před půlnocí místního času a Indonésie po ní zpřísnila bezpečnostní opatření. Teroristé před popravou totiž vyzývali své stoupence, aby následovali jejich činy, a vyhrožovali, že budou pomstěni. Podle odborníků se nedá atentát vyloučit.   

Austrálie proto vyzvala své občany, aby se preventivně vyhnuli cestě do Indonésie. „Máme věrohodné informace, že by teroristé mohli plánovat útok v Indonésii,“ řekl australský ministr zahraničí Stephen Smith.