Američané nakupují zbraně. Bojí se totiž, že je Obama zakáže

Washington - Demokrata Baracka Obamu vynesla minulý týden do prezidentského úřadu velká vlna nadšení mnoha Američanů. Jeho zvolení má ale jeden zvláštní vedlejší efekt. V USA se zvedla obrovská vlna zájmu o koupi střelné zbraně. Lidé se bojí, že jim držení střelných zbraní ztíží.

Americká ekonomika zažívá zlé časy. Lidé mají hluboko do kapsy, spotřeba klesá, prodejci automobilů krachují. Nebývalý boom ale zažívají obchodníci se zbraněmi. Občané USA se totiž obávají, že pokud si zbraň nekoupí teď, už nebudou mít žádnou šanci.

Majitel obchodu se zbraněmi Dewayne Irwin říká: „Po volbách sem lidi chodili a říkali 'Obama vyhrál, to mi zítra seberou pušku'. Je to hysterická reakce, ale pro byznys dobrá.“

V porovnání s loňskem se letos v říjnu prověřovalo o 15 procent víc lidí, kteří si chtěli koupit zbraň. Trend je stejný po celých Spojených státech. Obama v kampani na dotaz členů střelecké asociace řekl, že respektuje druhý dodatek americké ústavy, který zaručuje právo nosit zbraň. „Ode mě se nemáte čeho obávat,“ ujišťoval je.

Jinde ale poznamenal, že pokud jde o zákony o držení zbraní, je pro zdravý rozum. Střelci si to ale vyložili po svém. „Jedna z nejdivnějších věcí, jakou jsem kdy viděl, bylo, když mi sem do obchodu chodili lidi v tričkách s Obamou a s odznaky s Obamou, a nakupovali zbraně. Říkali, že si je jdou koupit, než je zakáže,“ tvrdí majitel obchodu.

Pokud by se Barack Obama skutečně rozhodl držení střelných zbraní omezit, třeba o zbraně útočné a automatické, příslušný zákon by mohl prosadit. Demokratická strana nově zvoleného prezidenta má většinu jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu.