Klaus odletěl do Irska, sejde se i s hlavním odpůrcem Lisabonské smlouvy

Praha/Dublin - Prezident Václav Klaus dnes zahájil třídenní státní návštěvu Irska. S tamní prezidentkou Mary McAleeseovou a premiérem Brianem Cowenem dnes jednal o vztazích obou zemí i o problematice Evropské unie. Václav Klaus, který se označil za disidenta Evropské unie, irskému premiérovi vyložil, že motto českého předsednictví Radě EU zní Evropa bez bariér, nikoliv Co nejrychleji Lisabonskou smlouvu. Toto vystoupení není namířeno jen proti snaze irské vlády ratifikovat Lisabonskou smlouvu, ale také proti snaze českého premiéra Mirka Topolánka.

Prezident Václav Klaus se považuje za disidenta Evropské unie. Uvedl to po schůzce s irským premiérem Brianem Cowenem, když zodpovídal dotaz, zda se v úterý na soukromé večeři setká také s vůdčí postavou irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Oba pojí odmítavý postoj k tomuto dokumentu reformujícímu unijní instituce.

„Já nevidím žádný důvod, abych se s ním nemohl setkat,“ řekl Klaus českým novinářům po jednání s irským premiérem Brianem Cowenem. Připomněl svého předchůdce Václava Havla, který se v úřadě podle něj také rád setkával se zahraničními disidenty.

Václav Klaus:

„Takže já se teď setkávám s disidentem Evropské unie a já se mezi ně počítám.“

Právě Ganley stál v čele hnutí, které se velkou měrou zasloužilo o zamítnutí Lisabonské smlouvy v červencovém referendu. Evropská unie se teď snaží najít cestu, jak dokument i přes irské NE uvést v život.

Nástupce neúspěšné euroústavy totiž nemůže vstoupit v platnost, dokud ho neratifikují všichni členové evropské sedmadvacítky. Klaus i Ganley, kteří se v létě sešli v Lánech, dokument po zamítnutí v referndu považují za mrtvý.

Jelikož Klause do Irska pozvala proevropská vláda ostrovního státu, spekuluje se o neoficiálním protestu proti setkání českého prezidenta s Declanem Ganleym. „Bývá takovou zvyklostí, když jste někam pozván, tak se ten host snaží být vstřícný k vládě a příliš nekomplikuje situaci,“ komentoval Klausovu večeři politolog z Univerzity Karlovy Milan Znoj. Dodal ale, že oficiální stížnost irské vlády na Klausovu večeři by byla nepřiměřenou reakcí. 

Klausův mluvčí Radim Ochvat ovšem odmítl, že by na Pražský hrad přišla byť neoficiální irská nóta: „My jsme oficiální ani jinou stížnost tohoto charakteru nedostali.“

V Česku parlament čeká na vyjádření Ústavního soudu, zda smlouva není v rozporu s ústavou. Původně o ní měl soud rozhodovat dnes, kvůli prezidentově cestě do Irska ale jednání přesunul na 25. listopad, neboť Klaus se chce projednávání zúčastnit.

Kvůli tomuto zdržení premiér Mirek Topolánek minulý týden prohlásil, že Česko smlouvu letos již nestihne přijmout. Její schválení odhadl na první čtvrtletí příštího roku, tedy až na dobu českého předsednictví unii, které začíná v lednu.

  • Irské referendum k Lisabonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51433.jpg
  • Irské referendum k Lisabonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51431.jpg
  • Irské referendum k Lisabonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51434.jpg
  • Irské referendum k Lisabonu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51432.jpg
  • Plakáty k irskému referendu o Lisabonské smlouvě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51435.jpg
Vydáno pod