Záchranáři na Haiti vzdali pátrání v sutinách zřícené školy

Port-au-Prince - Záchranáři v haitském Port-au-Prince přestávají pátrat po těch, kdo mohli přežít v troskách zřícené školy. Od soboty, kdy vytáhli čtyři živé děti, už ze sutin nikoho neslyšeli. Na místo dnes nastoupí těžká technika, která uvolní cestu k mrtvým. Třípatrová škola se zřítila v pátek, bylo v ní asi 500 žáků a učitelé. Zatím je potvrzených 92 obětí a 150 zraněných. Mezi tím, co ještě v pátek bylo školou, a zoufalými rodiči stojí kordony policistů a vojáků OSN.

Záchranné práce byly zpočátku chaotické a podle velitele mírových sil OSN na ostrově scéna připomínala spíše zemětřesení. Silnice kolem školy navíc byly natolik ucpané rodiči, že některé záchranáře musel na místo neštěstí dopravit vrtulník. V sobotu se do vyprošťovacích prací zapojily týmy z Francie a ze Spojených států. Záchranáři museli také čelit fámám, že postupují příliš pomalu, aby si víc vydělali. Po celý víkend v této vypjaté atmosféře pokračovali ve vyprošťování zavalených a v odklízení sutin.

Třetí den po zřícení školy nastupuje těžká technika a začíná demolice. Od soboty v sutinách nejsou žádné známky života, těla se začínají rozkládat. Trosky vydaly zatím necelou stovku obětí, se zraněními přežilo 150 dětí. Všichni ostatní z pěti set žáků a učitelů se rodinám vrátí mrtví. Úřady už zatkly a ze zabití obvinily místního pastora Fortina Augustina - školu vystavěl sám, bez stavebního povolení. 

Protestantskou školu La Promesse v Pétionville na okraji haitské metropole navštěvovalo asi 700 dětí ve věku od tří do 20 let. Součástí vzdělávacího zařízení byla mateřská školka, základní a střední škola. Třípatrová budova se zřítila během školní slavnosti.

Lidé žijící v okolí školy předpokládají, že příčinou zhroucení stavby byla nekvalitní rekonstrukce budovy poté, co se před osmi lety částečně zřítila. Třetí podlaží školy bylo stále rozestavěné a lidé bydlící na kopci pod ní před časem opustili své pozemky ze strachu, že se na ně betonová budova zřítí.

Prezident René Préval prohlásil, že vinu na katastrofě má špatně provedená stavba a nedostatek ocelových výztuží. Varoval přitom, že obdobné riziko hrozí budovám po celém Haiti. „Nejsou to jen školy, jsou to obytné domy, jsou to kostely,“ řekl.