Povstalci v Kongu porušili příměří, v zemi se znovu zabíjí

Kinshasa - Povstalci na východě Demokratické republiky Kongo porušili deset dní staré příměří a znovu zabíjejí. Tvrdí to tamní vláda. Za poslední týden podle ní zahynulo nejméně 200 vojáků i civilistů. Opětovné propuknutí bojů potvrzuje i OSN.

Válečný chaos v Kongu přepisuje osudy statisíců civilistů. Prchají před boji, stovky nepřežijí, tisíce se stanou obětí sexuálního násilí. V uprchlických táborech je kromě rodin s dětmi i dorůstající generace, která nepamatuje nic než nejistotu. „Přejeme si mír. Od roku 1996 pořád před někým utíkáme. Kdyby boje ustaly, mohli bychom se vrátit do svých vesnic. Pak bychom mohli pracovat,“ říká jeden z uprchlíků Musumbau.

Úrodné východní Kongo dodává potraviny i do hlavního města Kinshasy na západě země. Zemědělská výroba ale kvůli konfliktu stojí. Po krátkém příměří se o víkendu otevřela nová fronta. Povstalci bývalého rwandského generála Laurenta Nkundy jsou na postupu od konce srpna. Údajně brání tutsijské uprchlíky ze sousední Rwandy před Hutuy, kteří před 14 lety rozpoutali rwandskou genocidu. Teď chce ale Nkunda jednat s vládou, která ale obviňuje rebely z válečných zločinů. Pokud ho vláda nevyslyší, hrozí, že boj přenese do metropole Kinshasy.

Češi by cestu do Konga měli odložit, radí ambasáda

Jak ve Studiu ČT24 uvedl český velvyslanec v Kongu Jan Filipenský, výhrůžky povstalců je třeba brát vážně a vláda již přijala potřebná bezpečnostní opatření. Českým občanům, kteří se chystají do Konga, doporučuje Filipenský cestu odložit.

Vojáci v sobotu postoupili asi kilometr severně od uprchlického tábora Kibati. Samotné město, kam se za poslední týden uchýlilo přes 50 tisíc civilistů, je podle armádních zdrojů vylidněné. Bojovou oblastí se pohybují tisíce osob, včetně dětí, které jsou na útěku před jednotkami obou stran.

Podle humanitárních organizací je situace čím dál zoufalejší. Boje ohrožují potravinovou pomoc a udeřily i nemoci. Organizace Lékaři bez hranic registruje první desítky případů cholery kvůli nedostatku pitné vody a špatné hygieně. Vzhledem k častým přesunům civilistů, kteří prchají před ozbrojenými střety, hrozí, že se nemoc nekontrolovatelně rozšíří a vznikne epidemie. Zdravotníci se obávají, že nemoc propukne také mezi civilisty za bojovými liniemi, kam mají humanitární pracovníci jen omezený přístup. Lidé tam navíc ze strachu před násilím utekli z uprchlických táborů, kde byla nemoc pod kontrolou.

Pokud násilí tábory znovu rozežene, epidemie se rozšíří. K zastavení bojů ve východním Kongu a k poskytnutí humanitární pomoci tamním uprchlíkům vyzvali v neděli v Johannesburgu i účastníci summitu zemí Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC). V případě potřeby přislíbili vyslání mírových jednotek SADC. Nkunda však pohrozil, že na vojáky SADC zaútočí, jestliže se postaví na stranu armádních jednotek. Podle některých zpráv bojují po boku konžské armády vojáci z Angoly, angolská vláda však taková tvrzení rezolutně odmítá.

Ve východním Kongu působí i 17 tisíc vojáků mírové mise OSN. Jednotkám se však nedaří dostat rozsáhlé oblasti sužované mnoha oddělenými konflikty pod kontrolu a vůdci afrických zemí vojáky v pátek kritizovali za to, že nedokážou zajistit bezpečnost civilistů. Jak ve Studiu ČT24 poznamenal afrikanista Petr Jelínek, jde o nejsilnější misi vyslanou pod mandátem OSN, která ale nestačí, protože Demokratická republika Kongo je veliká asi jako polovina Evropy.