Josef Fritzl z Amstettenu svou dceru znásilnil třitisícekrát

Vídeň - V průměru jednou za tři dny znásilňoval amstettenský tyran Josef Fritzl svou dceru Elisabeth, kterou 24 let věznil ve sklepních prostorech svého domu. Pachatel nejhoršího případu incestu v dějinách Rakouska neměl komplice a je za své činy plně odpovědný. To jsou hlavní závěry obžaloby, která má být Fritzlovi předložena ve středu. Vlastní proces pak začne zřejmě až v únoru příštího roku. Přesné znění obžaloby však podle rakouských médií ještě není známo.

Třiasedmdesátiletý Fritzl věznil ve sklepních prostorech svého domu v Amstettenu svou nyní 42letou dceru téměř 24 let, asi třitisícekrát ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. Případ vyšel najevo až letos 26. dubna, kdy jedno z vězněných dětí těžce onemocnělo a muselo být převezeno do nemocnice.

Státní zástupkyně Christiane Burkheiserová v dolnorakouské metropoli Sankt Pöltenu podle rakouských médií sestavila obžalovací spis na základě studia asi 1500 stran vyšetřovacích protokolů.

Spekuluje se o tom, zda státní zástupkyně obviní Fritzla i ze zotročování, případně z vraždy. Na tom bude v případě, že soud uzná Fritzla vinným z těchto činů, záviset výše trestu. Za omezování svobody, znásilňování a incest mu hrozí nanejvýš 15 let vězení. Za zotročování může dostat až 20 let, za vraždu pak až doživotí. Jedno ze sedmi dětí krátce po narození zemřelo a Fritzl jeho mrtvolku spálil v kotli. Neposkytnutí péče, které vedlo k úmrtí, je možné hodnotit jako vraždu. Fritzl ale tvrdí, že dítě nikdy neviděl živé a opak se mu bude obtížně dokazovat.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24