Srbští policisté Mladiče opět nedopadli

Valjevo (Srbsko) - Srbské bezpečnostní síly dnes skoro pět hodin prohledávaly továrnu v západosrbském Valjevu v úporné snaze přijít na stopu jednoho z nejhledanějších mužů světa, bývalého velitele armády bosenských Srbů Ratka Mladiče. Bezvýsledně. Nikdo nebyl zatčen, policie jen vyslechla majitele továrny, prohledala jejich byty a zabavila několik mobilních telefonů.

Dnešní masivní policejní razie se uskutečnila zhruba týden před plánovanou návštěvou hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Serge Brammertze v Bělehradu. Jeho posudek o tom, jak Srbsko spolupracuje s ICTY, který belgický žalobce přednese OSN v prosinci, bude mít klíčový význam pro další směřování Bělehradu směrem k Evropské unii.

Srbsko doufá, že by už příští rok mohlo obdržet status přidruženého člena EU. Doufalo také, že jeho ochotu spolupracovat s ICTY už dostatečně prokázalo červencové zatčení bývalého vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče. Evropská unie ovšem požaduje i zatčení Mladiče.

Vlastníci továrny na výrobu oken a dveří na periferii Valjeva, bratři Vidoje a Vladislav Vujičové, policii tvrdili, že Mladiče neviděli už hodně dlouhou dobu. Jeden z bratrů připustil, že loni potkal Mladičova syna, druhý tvrdil, že se s Mladičem nikdy osobně nesetkal, že ho vůbec nezná. Podle srbské agentury Beta bylo cílem operace také zjistit, kde se Mladić v poslední době pohyboval a kdo mu poskytoval finanční pomoc. Podrobnější informace ale agentury nesdělily.

Ratko Mladić

V roce 1995 byl obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se prý dopustil během války v Bosně v letech 1992 až 1995. Srbské úřady nedávno přiznaly, že Mladić se určitou dobu skrýval v Bělehradě. Ještě před pádem jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče v roce 2000 se prý po srbské metropoli volně pohyboval. V roce 2001 byl podle telefonického rozhovoru lokalizován v oblasti Valjeva nedaleko od hranic s Bosnou. Od roku 2002 už jeho stopu nikdo nezachytil a jakoby se po něm slehla zem.

Továrna v srbském Valjevu
Zdroj: ČT24