Americká armáda útočila na teroristy v zemích, kde USA neválčily

New York - Americká armáda podnikala od jara roku 2004 tajné útoky proti teroristické síti al-Káida i ve více než deseti zemích, které nebyly se Spojenými státy ve válce. Armádu těmito operacemi pověřil tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld, tajný rozkaz schválil i prezident George Bush. Dnes o tom informoval deník New York Times.

Protiteroristické útoky obvykle prováděli příslušníci amerických zvláštních jednotek, často ve spolupráci s Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Jednotlivé operace podléhaly přímému schválení americkou vládou. Například útoky na cíle v Somálsku musel schválit přinejmenším ministr obrany, operace v Pákistánu či v Sýrii přímo prezident, píše list.

Na základě tajného rozkazu z roku 2004 provedly americké jednotky řadu útoků na údajné úkryty teroristů na pákistánských kmenových územích při hranici s Afghánistánem. Mezi nejkontroverznější patří případ z počátku letošního září, kdy na kmenovém území Jižní Vazíristán přistály dva americké vrtulníky a vojáci zde zabili 20 lidí, včetně žen a dětí. Pákistán proti operaci ostře protestoval a označil ji za porušení své svrchovanosti.

Protesty vyvolal i útok amerických jednotek na údajné ozbrojence v Sýrii před dvěma týdny, který podle NYT rovněž spadal do rámce opatření z roku 2004. Američtí vojáci tu zabili osm lidí, syrská vláda označila akci za teroristický útok. Operaci kritizovaly i Rusko a Francie.

Podle NYT byl tajný rozkaz jen jedním z řady kontroverzních kroků Bushovy administrativy v boji s terorismem. Už krátce po útocích na New York a Washington z 11. září 2001 poskytl prezident široké pravomoci rozvědkám a umožnil jejich agentům zřizovat věznice v zahraničí a pořizovat odposlechy bez soudního rozhodnutí.