Německý jaderný odpad dorazil do svého cíle

Gorleben - Kontroverzní jaderný odpad, který při cestě z Francie provázely od pátku protesty aktivistů, dnes po půlnoci dorazil do svého cíle u severoněmeckého města Gorleben. Informovala o tom agentura DPA. Jedenáct kontejnerů se vydalo na poslední, osmnáctikilometrový úsek až pozdě v noci. Mnoho úseků cesty z Francie k dočasnému úložišti v meziskladu v Gorlebenu po celý víkend blokovali aktivisté.

Původně měl radioaktivní náklad dorazit do cíle v pondělí ráno. Místo toho zůstal celý den na nákladovém nádraží v Dannenbergu, kam po 56 hodinách cesty dorazil v pondělí po půlnoci s více než půldenním zpožděním. Tam byl během rána a dopoledne přeložen z vlaku na nákladní automobily.

Tradiční protesty cestu vyhořelých palivových článků do gorlebenského úložiště doprovázely od pátku, kdy se vlak vydal na cestu. Během soboty a neděle musela policie protestující na některých úsecích vytlačit silou - za použití obušků a vodních děl. Odpůrcům atomu se totiž místy podařilo transport zcela zastavit obsazením železničních kolejí.

Demonstranti chtěli upozornit na klíčový problém provozu jaderných elektráren: dosud nebylo určeno místo pro trvalé uložení jaderného odpadu. Kromě toho chtěli, aby se přeprava jaderného odpadu co nejvíce prodražila, což se jim vzhledem k nasazení více než 10 tisíc policistů podél trasy nákladu podařilo. V celém Německu pak bylo v pohotovosti dohromady 16 tisíc příslušníků policie. Letošní účast na demonstracích přitom byla údajně výrazně větší než v minulých letech.

Aktivisté protestují proti jadernému odpadu
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod