Prezident Kaczyński nepozval Lecha Walesu na oslavy polské nezávislosti

Varšava - Polsko si připomíná 90. výročí získání nezávislosti. Prezident Lech Kaczyński pozval do hlavního města na 800 hostů, kteří se zúčastní slavnostního galavečera. Mají mezi nimi být německá kancléřka Angela Merkelová či gruzínský prezident Michail Saakašvili. Za Českou republiku se oslav zúčastní místopředseda vlády Jiří Čunek. Kritiku si prezident vysloužil tím, že nepozval exprezidenta Lecha Walesu.

Účast však odmítla i celá současná vládní špička: premiér Donald Tusk a oba vicepremiéři, což podle politologů opět dokazuje, jak velká averze mezi prezidentským palácem a vládou panuje.

Vládu bude zastupovat ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, jenž v pondělí poznamenal, že bude těžké vysvětlit přítomným zahraničním hlavám států a vlád, proč Walesa na seznamu pozvaných hostů není.

Kaczyński chtěl původně uspořádat prezidentský bál, protože se však řada státníků omluvila (český prezident Václav Klaus nepřítomnost omluvil státní návštěvou v Irsku), změnil se ples v galavečer. Předcházet mu bude v pravé poledne položení věnců u hrobu neznámého vojína; této ceremonie se zúčastní Merkelová, která údajně ihned poté odletí zpět do Německa.

Právě 11. listopadu 1918 byla podepsána kapitulace Německa, kterou skončila první světová válka. Boj za nezávislost vedl za polskou stranu Józef Pilsudski, jenž se přičinil o sjednocení země, kterou si v 19. století mezi sebe rozdělily tři okolní mocnosti: Rusko, Prusko a Rakousko.