Radikálové v Pákistánu unesli obrněné vozy zahraničních sil

Péšávar (Pákistán) - Ozbrojení radikálové v pondělí v Pákistánu přepadli třináct kamionů, které vezly obrněná vozidla a další náklad pro zahraniční jednotky působící na území sousedního Afghánistánu. Informovaly o tom dnes pákistánské vládní úřady. Auta se později našla, ale prázdná. Náklad zmizel - šlo o dvě americká obrněná vozidla Humvee, palivo a potraviny, hlavně pšenici. Nezvěstný je i 26členný doprovod konvoje.

Maskovaní extremisté si na konvoj počíhali v horském průsmyku Chajbar. Později radikálové pózovali na fotografiích před dvěma americkými obrněnými vozidly Humvee a několika kamiony. Podle pákistánských úřadů nebyly v zásilce žádné zbraně ani munice, jen vojenská vozidla a pšenice.

Většina dodávek pro koaliční síly vedené Spojenými státy a pro síly NATO, které v Afghánistánu bojují proti povstalcům fundamentalistického hnutí Taliban, proudí právě přes Pákistán - poté, co jsou vyloženy z lodí v pákistánském přístavu Karáčí.

Radikálové, kteří konvoj přepadli, jsou patrně stoupenci nechvalně známého velitele pákistánské odnože hnutí Taliban Baitulláha Mahsúda, který má základnu na území Vazíristánu, jihozápadně od Chajbaru. Na snímcích s vozidly Humvee drží totiž ozbrojenci transparent hlásající jejich příslušnost k Mahsúdově skupině.

Pákistánská armáda chystá proti únoscům vojenskou operaci. Bezpečnostní oddíly zablokovaly silnice v oblasti, zapojily se také vrtulníky a na místo byla vyslána pěchota. Torcham, ležící na vrcholku průsmyku Chajbar, je jedním ze dvou nejvýznamnějších hraničních přechodů mezi Pákistánem a Afghánistánem. Ten druhý je ve městě Čaman, dále na jihozápad, odkud vede silnice do afghánského města Kandahár.

Letos byly již v severozápadním Pákistánu ukradeny čtyři americké helikoptéry, které byly převáženy z Afghánistánu do Karáčí. V dubnu podepsaly Rusko a NATO dohodu, která by měla umožňovat transport zásilek vojákům do Afghánistánu s výjimkou zbraní. Zatím ale není jasné, kolik zboží touto cestou vlastně proudí.