Maledivy chtějí kvůli zvyšující se hladině oceánů šetřit na odkup nové půdy

Londýn - Na Maledivách v Indickém oceánu složil přísahu první demokraticky zvolený prezident, bývalý politický vězeň Mohamed Našíd. Už oznámil, že chce zřídit fond pro nákup půdy v jiných státech regionu, například v Indii nebo na Srí Lance. Tři sta tisíc obyvatel Malediv by tam mohlo výhledově přesídlit, až stoupající hladina oceánů jednou jejich domov zatopí. Většina míst turisticky oblíbeného korálového souostroví leží do jednoho metru nad mořem.

Našíd letos zvítězil ve vůbec prvních maledivských demokratických prezidentských volbách. Poté prohlásil, že by rád našetřil z příjmů z turismu, které ročně činí až miliardu dolarů, aby mohl zemi bránit před zatopením.

„Nedokážeme sami zabránit klimatickým změnám, budeme si muset koupit území jinde. Nechceme Maledivy opustit, ale nehodláme se stát uprchlíky, kteří budou žít kvůli klimatu desítky let pod stany,“ řekl Našíd.

Vláda proto využije naspořených peněz, aby nakoupila půdu, kam by pak obyvatelé Malediv utekli před vyšší hladinou oceánů. O odkupu půdy chce Našíd jednat se spřízněnými státy, jako jsou Srí Lanka a Indie. V úvahu připadá také Austrálie.

Maledivy

Maledivy leží v Indickém oceánu. Rozlohu mají necelých 300 kilometrů čtverečních. Tvoří je 1192 korálových ostrovů. Nejvýše položený bod Malediv leží 2,3 metru nad mořskou hladinou a téměř 80 % území se nachází metr pod ní. Na Maledivách žije zhruba 350 tisíc obyvatel. Díky svým písečným plážím a průzračné vodě je to ráj turistů.

Maledivy
Zdroj: ČT24