Reaktor v Řeži bude spolupracovat s agenturou pro atomovou energii

Praha - Česko nabídne výzkumné zařízení v Řeži Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Vyplynulo to z dnešního setkání českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a  generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje. Oba představitelé na společné schůzce prodiskutovali i problematiku šíření jaderných zbraní, odzbrojování nebo bezpečnosti jaderné energetiky. Baradej a Schwarzenberg na společné tiskové konferenci uvedli, že se ve všech otázkách v podstatě shodli.

Český ministr zahraničí a generální ředitel MAAE se domluvili na spolupráci. ČR nabídne agentuře své výzkumné centrum v Řeži. „Diskutovali jsme o rozšíření naší spolupráce. ČR nám nabídla stát se součástí laboratoře environmentálních analýz pro otázky životního prostředí. Naši kolegové přijedou do Prahy v prosinci a budeme hovořit o tom, jakým způsobem zapojit českou laboratoř do naší sítě,“ uvedl Baradej na brífinku.  

Schwarzenberg a Baradej se ale bavili i o otázkách bezpečnosti v souvislosti s vývojem jaderných zbraní ve světě. „Přivítal bych rád spolupráci, kterou ČR navázala s naší agenturou v celé řadě oblastí. Nešíření zbraní, kontrola zbraní, technická spolupráce, nukleární bezpečnost, jaderná energie - ve všech těchto otázkách máme s ČR skvělé vztahy,“ uvedl dnes Baradej.

Podle Baradeje má ČR profesionální řízení jaderných provozů

Ředitel MAAE pak ocenil úsilí Česka, které se snaží spolu s dalšími zeměmi prosadit větší kontrolu šíření jaderných zbraní a technologie. Zároveň pozitivně ohodnotil i profesionální řízení provozů v oblasti jaderné energetiky v Česku.  

Baradej se také zmínil o jaderném programu v Íránu. I když podle něj agentura může ověřit většinu aktivit íránského jaderného programu, nejde podle něj z určitostí tvrdit, k čemu technologii Írán použije.

Ředitel MAAE se také vrátil k vyšetřování v Sýrii, kde inspektoři OSN objevili v lokalitě ostřelované Izraelci stopy uranu. Baradej uvedl, že MAAE bude nyní po syrských úřadech vyžadovat veškeré materiály, které by zajistily transparentnost vyšetřování.