Povolební střety v Nikaragui si vyžádaly dva mrtvé a několik zraněných

Managua - Dva mrtvé a několik zraněných si vyžádaly násilnosti po místních volbách v Nikaragui. Při konfrontaci stoupenců a odpůrců vládnoucích sandinistů, kteří volby vyhráli, se v hlavním městě střílelo. Opozice hlásí volební podvody, prezident Daniel Ortega to ale odmítá. K největším střetům došlo před radnicí v metropoli Managui.

Podle předběžných výsledků získali sandinisté 94 ze 146 křesel starostů, pravicová opozice bývalého ministra financí Eduarda Montealegreho 46. „Nedovolíme sandinistům, aby nám ukradli volby,“ prohlásil Montealegre na shromáždění svých příznivců a obvinil vládnoucí stranu z volebních podvodů.

Výsledky dosud nejsou spočítány v šesti obcích včetně hlavního města, kde za sandinisty kandidoval bývalý boxerský šampion Alexis Arguello. Na průběh voleb dohlíželi pozorovatelé z latinskoamerických států, nikoliv ovšem experti z Organizace amerických států, jak očekávala opozice.

V červenci 1979 svrhly sandinistické síly nikaragujského diktátora Anastasia Somozu a kontrolu na zemí si udržely až do roku 1990. Ortega, který stál v čele Nikaraguy v letech 1985 až 1990, se k moci vrátil v lednu 2007 vítězstvím v prezidentských volbách.

Opozice v Nikaragui demonstruje proti údajně zfalšovaným výsledkům místních voleb.
Zdroj: ČT24