Egyptští beduíini unesli a poté propustili 25 egyptských policistů

Káhira - Beduíni na egyptském Sinajském poloostrově nedaleko izraelsko-egyptského hraničního přechodu Al-Udža unesli a krátce nato propustili 25 policistů. Vlnu nepokojů vyvolal pondělní incident, při němž policista jednoho beduína zastřelil a druhého zranil, když se snažil ujet autem. Státní agentura uvedla, že šlo o drogové dealery, beduíni to ale popírají.

Dnes také asi 700 beduínů obklíčilo policejní stanici v Madfúně, která leží nedaleko hranice s Izraelem. Z davu demonstrantů se ozývala mohutná střelba do vzduchu. Obležení stanice předcházely protestní demonstrace během noci, kdy se ozývala i střelba, hořely barikády z pneumatik a byla blokována silnice.

Vztahy mezi beduíny a policisty na Sinajském poloostrově jsou napjaté už dlouhá léta a zhoršily se zejména v roce 2004, kdy policie zadržela tisícovky beduínů podezřelých z možného napojení na militantní beduínskou skupinu, která provedla pumové atentáty na Sinaji. V severních oblastech Sinaje žije asi 200 tisíc dříve kočovných beduínů. Jde o jednu z nejchudších oblastí Egypta, kde je také vysoká nezaměstnanost.