Vztahy Maďarska a Slovenska se vyostřují

Budapešť/Bratislava - Incidenty s nacionalistickým podtextem mezi Slováky a Maďary jsou stále početnější. Po zásahu slovenských policistů proti maďarským chuligánům na fotbalovém zápase v Dunajské Stredě přišly demonstrace v Budapešti a blokáda hraničních přechodů. V sobotu se kvůli tomu sejdou premiéři obou zemí. Plánované setkání Fica s Gyurcsányem potvrdila mluvčí slovenské vlády Silvia Glendová.

Premiéři Maďarska a Slovenska, Ferenc Gyursány a Robert Fico, budou v sobotu v Komárně hovořit o napětí ve slovensko-maďarských vztazích, které v pondělí vyvrcholilo částečnou blokádou hraničních přechodů maďarskými radikály.

Informoval o tom mluvčí maďarské vlády Dávid Daróczi. Schůzku podle Dárocziho domluvil Gyurcsány se svým slovenským protějškem telefonicky, po konzultaci se zástupci slovenské opoziční Strany maďarské koalice.

Podle vyjádření mluvčího vlády v Budapešti prý při debatě mohou obě strany „stvrdit sounáležitost s evropskými předpisy, hodnotami a principy spolupráce“. Důležité prý přitom je, aby se obě země zavázely skoncovat s projevy extrémního nacionalismu.

Proti extremismu a netoleranci ve vzájemných vztazích obou států dnes podle slovenských médií vystoupilo přibližně 75 primátorů a starostů obcí z jižního Slovenska. „Máme zájem o dobré spolužití a rozvíjení vzájemných vztahů mezi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou a mezi Slováky a Maďary. Proto odsuzujeme všechny formy intolerance, nacionalismu a extremismu,“ píše se ve výzvě adresované oběma vládám a politickým stranám, kterou signatáři odevzdali i maďarskému konzulovi na Slovensku.

Dlouhodobě citelné napětí ve slovensko-maďarských vztazích se v posledních týdnech ještě zvýšilo. Spory vyvolal například slovenský policejní zásah proti slovenským a maďarským fotbalovým fanouškům při zápase v Dunajské Stredě, který se odehrál minulý víkend.

V Maďarsku se kvůli němu konala série protislovenských demonstrací. Budapešť zákrok označila za neodůvodněný, Bratislava ho ale hájila. Před několika dny pak slovenská policie zadržela 28 maďarských občanů, kteří údajně propagovali fašismus.

V pondělí maďarští radikálové částečně zablokovali některé silnice poblíž pěti hraničních přechodů se Slovenskem. Protest, který zorganizovalo mimoparlamentní Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), se konal v reakci na údajné protimaďarské nálady na Slovensku a zejména na zmiňovaný zásah slovenské policie proti fotbalovým fanouškům.

Schůzku Fica s Gyurcsányem podporují i zástupci opozice v Maďarsku. Například podle poslance a předsedy zahraničního výboru parlamentu Zsolta Németha bude mít ale setkání smysl jen tehdy, pokud přinese „pro maďarskou menšinu na Slovensku konkrétní výsledky“.

Složité vztahy Slovenska a Maďarska dál ochladly po nástupu vlády současného slovenského premiéra Roberta Fica v roce 2006. V kabinetu totiž figuruje i Slovenská národní strana (SNS) obviňovaná z nacionalismu; přeshraniční spory rozdmýchává také protimaďarská rétorika předsedy SNS Jána Sloty.