Třináctiletá Britka si vymohla právo odmítnout léčbu a zemřít

Londýn - Třináctiletá smrtelně nemocná britská dívka Hannah Jonesová si na úřadech vymohla právo odmítnout léčbu. Lékaři ji chtěli donutit k transplantaci srdce, bez níž do půl roku zemře. Jonesová ale strávila posledních osm let v nemocnicích a další operace už odmítá. Rodiče s jejím rozhodnutím souhlasí.

Hannah bojovala od pěti let s leukémií. Po několika letech chemoterapie se uzdravila, ale léčba jí poškodila srdce, jehož činnost i po třech operacích nezadržitelně slábne. Bez transplantace srdce dívka podle lékařů zemře asi do šesti měsíců, ale i ta by u ní byla jen dočasným řešením a byly by nutné další operace, navíc transplantace by podle odborníků mohla obnovit leukemii. „Vše mi vysvětlili, ale já prostě nechci jít na další operaci. Už mám dost nemocnic a chci být doma,“ citoval deník Daily Mirror dívku, která strávila posledních osm let většinou v nemocnicích. Zbývající čas chce prý raději strávit s rodinou. „Stále musím chodit k lékaři a beru prášky, už se mi to nelíbí,“ říká Hannah.

Lékaři ji nejprve chtěli i uspat léky, aby ji přiměli k operaci, a proti odporu rodičů požádali o soudní rozhodnutí. Ustoupili od toho až poté, co dívku vyslechly a podpořily zdravotní úřady. Za Hannah se postavil i předseda etické komise Britské lékařské asociace - je podle něj dost stará na to, aby léčbu informovaně odmítla. Prohlásil, že se lékaři snažili jednat v nejlepším zájmu pacienta, ten se ale někdy neshoduje s nejlepším medicínským zájmem. Podobné případy nejsou v Británii ojedinělé, nicméně tentokrát jde o zcela výjimečnou kauzu vzhledem k tomu, že jde teprve o třináctiletou dívku, poznamenává spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Hannah Jonesová:

„Stále musím chodit k lékaři a beru prášky, už se mi to nelíbí,“

„Hannah musela být opravdu velmi přesvědčivá při jednání s právníky zdravotnictví, kteří pak řekli, že se nic podnikat nebude,“ řekl dívčin třiačtyřicetiletý otec Andrew Jones. Poznamenal, že dcera ví, že si vše může ještě rozmyslet a že je ponechána na čekací listině pro transplantaci srdce. Její dvaačtyřicetiletá matka a zkušená nemocniční zdravotní sestra Kirsty Jonesová je názoru, že dcera prošla mnoho traumatizujících chvil a že její rozhodnutí je pochopitelné.

  • Třináctiletá Britka Hannah Jonesová trpí smrtelnou srdeční chorobou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/518/51776.jpg
  • Kirsty a Andrew Jonesovi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51852.jpg
Vydáno pod