Lavrov: Rusko rozmístí rakety u Kalinigradu až po vzniku protiraketových základen

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes po setkání se svým finským protějškem Alexandrem Stubbem prohlásil, že Rusko rozmístí své rakety v Kalinigradu až poté, co Američané postaví v Česku a Polsku systém protiraketové obrany.

„Řekli jsme ústy našeho prezidenta, že pokud fyzicky vznikne třetí zóna rozmístění protiraketového systému USA, pak jedním z opatření, která mají neutralizovat nevyhnutelně vznikající ohrožení bezpečnosti Ruska, bude rozmístění kompletů Iskander v Kaliningradské oblasti. Jedině však v případě, že třetí zóna nabere reálné obrysy,“ řekl Lavrov.

Lavrov současně vybídl k dalším jednáním o protiraketovém systému tak, aby nepoškozoval ničí zájmy, aby přihlížel k „reálným, a ne vymyšleným hrozbám“ a aby se o vzniku systému nerozhodovalo jednostranně.

Rusko dlouhodobě kritizuje záměr Spojených států postavit ve střední Evropě protiraketový deštník. Moskva nevěří, že systém má ochránit USA a jejich spojence proti útokům z takových zemí, jako je například Írán a obává se, že systém je namířený proti ní. Prezident Medveděv minulý týden pohrozil, že Rusko rozmístí své rakety v Kaliningradské oblasti na západě země jako jedno z „odvetných opatření“.

Vydáno pod