Devadesátého výročí konce 1. světové války se dožili čtyři veteráni

Londýn - Dnešního 90. výročí konce první světové války se dožili čtyři tehdejší vojáci: jeden Američan a tři Britové. Vzpomínkové obřady se poprvé uskutečnily bez francouzského veterána první světové války - Lazare Ponticelli zemřel letos v březnu ve věku 110 let. Londýnského obřadu se dnes zúčastnili tři britští veteráni, kteří se narodili ještě za panování královny Viktorie: Henry Allingham (112 let), Harry Patch (110) a Bill Stone (108).

Nejstaršímu z dosud žijících válečných veteránů je letos 112 let. Když první světová válka skončila, bylo mu 22. Henry Allingham je současně vůbec nejstarším žijícím Britem. Špatně slyší a vidí, paměť mu ale stále slouží. Jak ale sám říká, na mnohé by raději zapomněl. „Viděl jsme toho příliš mnoho. Příliš mnoho věcí, na které bohužel zapomenout nedokážu,“ říká. Loni vydal svůj životopis, aby vzpomínky na jeho padlé kamarády neodešly spolu s ním.

Narukoval dobrovolně v roce 1915 v devatenácti letech. Stal se mechanikem vznikajícho britského letectva. V jeho řadách přežil v roce 1916 jednu z největších námořních bitev dějin - střetnutí u Jutska. O rok později se zúčastnil britské ofenzívy u Ypres.

V britské armádě sloužilo v době 1. světové války pět milionů mužů. Francie poslala tehdy do války 8,5 milionu mužů, z nichž kolem 1,4 milionu zahynulo. Německo přišlo o 1,9 milionu vojáků, tedy také zhruba o každého šestého muže poslaného na frontu. Rusů padlo 1,7 milionu a Britů 760 tisíc. Mnoho obětí mělo i Rakousko-Uhersko a další země. Zabité tvořili většinou muži do 25 let.