Tchajwanský soud poslal exprezidenta do vazby

Tchaj-pej - Tchajwanský soud dnes uvalil vazbu na bývalého prezidenta Čen Šuej-piena, který byl zadržen v úterý kvůli vyšetřování údajného korupčního jednání. Toho se měl podle vyšetřovatelů Čen dopustit společně s rodinnými příslušníky během výkonu své funkce v letech 2000 až 2008. Zprávu přinesla agentura AP.

Čen může být podle tchajwanských zákonů držen ve vazbě až čtyři měsíce. Uvalení vazby přitom neznamená, že by byl bývalý prezident formálně obviněn, zdůraznila agentura Reuters.

První podezření, že se Čen se svou rodinou a poradci podílel na údajné zpronevěře 14,8 milionu tchajwanských dolarů (8,9 milionu korun) ze zvláštních prezidentských fondů a na praní špinavých peněz, se objevilo již v roce 2006. Čen byl však tehdy chráněn imunitou. Vyšetřování proti němu bylo zahájeno letos v květnu krátce poté, co opustil funkci hlavy státu.

Podle Čena je celý případ spiknutím jeho politických odpůrců, vedených současným prezidentem Ma Jing-ťiouem. Ten si tak chce podle svého předchůdce usmířit pevninskou Čínu, proti níž Čen ostře vystupoval.

Exprezident v minulosti přiznal, že porušil zákony, když nezveřejnil seznam dárců do své kampaně za znovuzvolení prezidentem v roce 2004. Za tento přestupek může dostat pokutu až 10.000 amerických dolarů (200.000 korun). Jakoukoli spojitost se zpronevěrou státních peněz, která se trestá až sedmi roky vězení, ale popřel.