Američtí prokurátoři chtějí trest smrti pro osmiletého vraha

New York - Američtí prokurátoři usilují o zásadní změnu zákonů. Chtějí prosadit trest smrti pro osmiletého chlapce, který údajně zastřelil svého otce a souseda. Dítě se podle policistů k vraždě přiznalo. Jeho obhájci však takové prohlášení napadají, protože nebylo učiněno v přítomnosti matky nebo právního zástupce a chlapec prý nebyl patřičně poučen o svých právech.

Případ, který otřásl čtyřtisícovým arizonským městem St. Johns, projednával v pondělí poprvé místní soud. Hlavnímu obviněnému z dvojnásobné vraždy je teprve osm let. Přesto prokurátoři z Texasu, Oklahomy a Floridy požadují jeho popravu.

Trest smrti pro osmiletého chlapce má mít odstrašující efekt

Mluvčí prokurátorů:

„Trest smrti je mezní odstrašující prostředek a my chceme zastavit trend, kdy děti vraždí dospělé,“ cituje list American Chronicle nejmenovaného mluvčího skupiny prokurátorů.

Odpůrci trestu smrti naproti tomu napadají snahy soudit dítě podle stejných pravidel jako dospělé. Z neštěstí obviňují snadný přístup chlapce k pušce a tvrdí, že podle statistik jsou střelné zbraně doma nebezpečnější pro členy domácnosti než pro případné útočníky.

Státní zástupci to zdůvodňují nárůstem počtu vražd spáchaných dětmi. Letos už je to třetí případ, kdy zabíjely děti mladší deseti let. Pobuřují je i okolnosti činu. Podle vyšetřovatelů totiž chlapec vraždu svého otce Vincenta Romera a jeho nájemníka plánoval. Na každou oběť vystřelil čtyřikrát. Přitom pokaždé musel pušku znovu nabít. K činu se navíc údajně přiznal.

Policie, která na místo činu dorazila minutu po střelbě, původně považovala chlapce za svědka. Při výslechu se ale údajně doznal, že střílel sám. Ovládat zbraň ho naučil otec, vášnivý lovec, který syna učil střílet zaběhlé psy v prérii.

Příčiny středeční tragédie zatím nejsou známy

Chlapec, který se s pouty na rukou a v doprovodu matky účastnil pondělního soudního stání, byl obviněn z dvojnásobné vraždy a umístěn do dětského nápravného zařízení, kam k němu údajně mají přístup matka a babička.

K předpokladu, že chlapec mohl prožít fyzické nebo sexuální útrapy, vyšetřovatelé zatím žádné důkazy nenašli. Potíže s disciplínou ve škole také neměl. Chlapec, jehož jméno vzhledem k zákonu o ochraně nezletilých nebylo zveřejněno, sice uvedl, že večer před vraždami dostal od otce políček za problém ve škole, ale jako důvod ke svému činu to neuvedl.

Chlapcův otec, devětadvacetiletý Vincent Romero, který se po rozvodu s jeho matkou nedávno znovu oženil, měl syna ve vlastní péči. Podle vyšetřovatelů byl první obětí. Poté chlapec zastřelil nájemníka v jejich rodinném domku, devětatřicetiletého Timothyho Romanse. V té době právě telefonoval před domem manželce, které řekl, že ho chlapec volá. Při příchodu do domu ho chlapec na terase střelil do prsou a hlavy.

Chlapec teď podstoupí komplexní psychologické vyšetření. Trest smrti mu ale nejspíš nehrozí. Podle rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 2005 jsou popravy osob, které zločin spáchaly před svými osmnáctými narozeninami, nepřípustné.   

  • Dům, kde osmiletý chlapec zastřelil svého otce. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51890.jpg
  • Americká soudní budova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/519/51889.jpg