Barmská vláda poslala 14 disidentů na desítky let za mříže

Rangún (Barma) – Diktátorský režim v Barmě včera poslal až na 65 let do vězení čtrnáct účastníků loňských protivládních demonstrací. Zadrženi byli při pochodu vedeném buddhistickými mnichy. Podle matky jednoho z odsouzených proběhl soud za zavřenými dveřmi. Část nových politických vězňů jsou členy hnutí Studenti 88, kteří se zúčastnili protivládních demonstrací již před dvaceti lety. Mezi odsouzenými je i blogger, který na svém webu zveřejnil karikaturu vůdce barmské vojenské junty Than Šweie.

Samotná barmská vláda nepřipouští, že disidenti jdou do vězení kvůli účasti na demonstracích, řekla České televizi Sabe Amthor Soe z Barmského centra v Praze. „Nicméně ty vysoké tresty jsou určitě zastrašující pro všechny občany,“ dodala. Čtrnáct lidí bylo odsouzeno na základě nejrůznějších zákonů – například tiskového nebo zákona zakazujícího držení cizích měn.

„Barmská vězení jsou naprosto odlišná od evropských standardů,“ uvedla Sabe Amthor Soe o prostředí, do něhož se noví političtí vězni dostanou. Podobně jako v době komunistické totalitní vlády v Československu jsou političtí vězni v Barmě drženi v celách společně se skutečnými zločinci. Navíc se nemohou stýkat ani s rodinou. „Rodiny často nevědí, kde jsou zadržovaní,“ dodala.

Mezinárodní organizace pro lidská práva se domnívají, že barmská junta v současné době zadržuje více než 2100 politických vězňů. V domácím vězení setrvává i vůdkyně opoziční Národní ligy pro demokracii a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Její strana zvítězila v parlamentních volbách v roce 1990, ale junta jí nedovolila ujmout se vlády. Vojenský režim, který je u moci od roku 1962, ovšem dnes slibuje, že v roce 2010 uspořádá nové volby, které mají být posledním stupněm jeho „cestovní mapy směřující k demokratizaci země“.