Medveděv navrhl parlamentu prodloužení prezidentského funkčního období

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv poslal do parlamentu návrh zákona na prodloužení prezidentského funkčního období ze čtyř na šest let. Dá to podle něj hlavě státu víc času, aby prosadila své reformy. Neupřesnil ale, jestli chce prodloužit už svůj současný mandát. Podle prezidentovy poradkyně Larisy Bryčevové se však změny stávající hlavy státu týkat nemají. Spekuluje se, že by toto opatření mohlo umožnit návrat do funkce bývalému prezidentovi a současnému premiérovi Vladimiru Putinovi.

K přijetí změn v ústavě je zapotřebí souhlas dvou třetin poslanců Státní dumy, tří čtvrtin senátorů a dvou třetin regionálních parlamentů. Vzhledem k zdlouhavosti této procedury budou změny nejspíše schváleny nejdříve příští rok.

Ruský list Vedomosti před týdnem s odvoláním na nejmenovaný zdroj v Kremlu uvedl, že Medveděv by mohl po změně ústavy odstoupit z čela státu, aby prezidentem už v příštím roce mohl být znovu zvolen nynější premiér Vladimir Putin. Ten by díky prodloužení prezidentských období mohl zůstat v čele státu až do roku 2021. Putinův mluvčí ale takovou spekulaci popřel.

Medveděvův návrh je podle Vedomostí prvním krokem v realizaci plánu, který vymyslel zástupce šéfa prezidentské kanceláře Vladislav Surkov ještě loni během Putinova působení v Kremlu. Součástí plánu bylo i zvolení Putinova nástupce, který uskuteční nepopulární sociální reformy a nezbytné ústavní změny, aby se Putin mohl vrátit na delší období. Nehodilo se však, aby změny ve svůj prospěch sám prosazoval. „Při tomto scénáři Medveděv může předčasně odstoupit s odvoláním na změny v ústavě. Pak se prezidentské volby mohou uskutečnit již v roce 2009,“ napsal list.

Dmitrij Medveděv
Zdroj: ČT24