Írán provedl test nových raket země-země

Teherán - Írán úspěšně vyzkoušel novou generaci raket země-země. Ve státní televizi to oznámil ministr obrany Mostafá Mohammad Nádžár s tím, že raketa Sadžíl byla vyrobena v letecké organizaci přidružené k ministerstvu. Jde o dvoustupňovou vysokorychlostní střelu s doletem 2000 kilometrů se "dvěma motory na pevné palivo a mimořádně vysokou schopností". Kde a kdy byla raketa vyzkoušena, ministr neuvedl. Jde prý ale o defenzivní zbraň, nikoli o odpověď na hrozby proti Íránu.

Teherán provedl poslední zkoušku devíti střel letos v červenci den poté, co Česko a USA podepsaly smlouvu o radarové základně. Ta bude součástí protiraketového štítu, který má ochránit Západ právě před státy, jako je Írán.

Červencové zkoušky prověřily mimo jiné i balistickou raketu Šaháb-3, která údajně dokáže zasáhnout cíl vzdálený až 2100 kilometrů. Teherán by tak v případě konfliktu mohl v Evropě ohrozit Rumunsko a další balkánské země. V srpnu íránské revoluční gardy také vyzkoušely novou námořní zbraň schopnou zničit jakékoliv plavidlo v dosahu 300 kilometrů.

Informace o testech nových zbraní přicházejí v době sporů mezi Západem a Teheránem kolem kontroverzního íránského jaderného programu. Západ podezírá Írán, že tajně pracuje na výrobě vlastních jaderných zbraní a zastírá to energetickým programem.