V Německu dnes stávkují tisíce školáků

Berlín - Nejméně ve třiceti německých městech dnes stávkují školáci. Chtějí upozornit na nevyhovující podmínky výuky, protestovat proti zkrácení víceletých gymnázií z devíti na osm let a proti diskriminačnímu systému rozdělujícímu žáky podle prospěchu a schopností na tři typy škol. Demonstrací, k nimž vyzvala iniciativa Bildungsblockaden einreissen (Strhnout blokády vzdělání), se zúčastnily tisícovky žáků a studentů různých stupňů škol. Demonstranty neodradily ani výhružky některých škol, že z účasti na protestech vyvodí kázeňské důsledky.

Podle organizátorů se do stávky mělo zapojit jen ve Stuttgartu pět tisíc školáků, v Berlíně a Hamburku kolem šesti tisíc. V metropoli se před polednem vydali demonstranti na protestní pochod mezi radnicí a bulvárem Pod lipami. Právě skutečnost, že stávku organizují sami žáci, je ojedinělá i v Německu, kde se stávkuje velmi často a ve všech možných oborech, poznamenává berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Reakce ze strany škol, učitelů a školských odborů na stávku se různí. Některé školy pohrozily, že stávkujícím napíší za dnešní akci neomluvené hodiny, jiné školy vyjádřily ochotu akceptovat omluvenku od rodičů. Odborový svaz učitelů (GEW) přitom protestující žáky podpořil a vyzval školy, aby stávkující netrestaly příliš přísně.

Protestuje se především proti přecpaným třídám a nedostatku učitelů, kvůli čemuž často odpadává vyučování. Podle protestujících by ve třídě mělo být maximálně dvacet žáků. Studentům se ale nelíbí ani jejich rozdělování na tři typy škol podle prospěchu a schopností, protože školáci zařazení do té nejnižší kategorie mají pak malé šance na další studium.

Školský systém podle žáků není spravedlivý, protože ne všichni mohou dosáhnout na bezplatné vzdělání. Studenti si stěžují i na nevyhovující stav školních prostor i na stres, který zažívají při zkoušení. Ten se prý ještě zvýšil částečným zkrácením doby potřebné ke získání maturitního vysvědčení z 13 na 12 let školní docházky.