Americká armáda podle BBC ztratila jednu ze čtyř jaderných bomb

Washington - Při zřícení amerického bombardéru před 40 lety v severním Grónsku se podle informací BBC ztratila jedna ze čtyř jaderných bomb, které měl letoun na palubě. Spojené státy přitom vždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby. BBC však s odvoláním na odtajněné americké dokumenty tvrdí, že v troskách letounu se podařilo najít jen tři bomby, čtvrtá pravděpodobně skončila na dně moře.

Strategický bombardér B-52 se podle všeho kvůli technické poruše zřítil v lednu 1968 u americké letecké základny v Thule. Účastnil se jedné z pravidelných misí, jejichž náplní za studené války bylo vést odvetný úder proti Moskvě v případě ruského jaderného útoku na spojence USA.

V troskách se podařilo najít tři atomové bomby, ale čtvrtá se neobjevila ani s pomocí ponorky a další techniky. Podle historika Vladimíra Nálevky se nakonec našla díra v ledu a je tedy velmi pravděpodobné, že čtvrtá bomba skončila na dně moře. V dubnu 1968 tak bylo pátrání přerušeno. Američtí odborníci nakonec usoudili, že radioaktivita se v tak ohromném množství vody rozpustila a že žádné nebezpečí nehrozí, uvedla BBC s odvoláním na nyní odtajněné americké dokumenty.

Celá záležitost byla tajná. O nehodě nesměla být podle historika Nálevky informována nejen veřejnost, ale žádné informace neměly dostat ani státy, jichž se katastrofa bezprostředně týkala.

Spojené státy ani Dánsko, ke kterému Grónsko patří, se ke zprávě zatím nevyjádřily. Grónsko je součástí Dánského království se samosprávou ve vnitřních záležitostech. V kompetenci Dánska zůstala zahraniční politika, obrana a spravedlnost. Žije zde kolem 60.000 obyvatel.

Podobných havárií však bylo více…

První taková jaderná bomba se ztratila již v roce 1958, kdy se nad pobřežím amerického státu Georgie během simulovaného boje srazily dvě americká letadla, z nichž jedno bylo nosičem jaderné zbraně. Bomba po pádu bombardéru skončila v Atlantickém oceánu a nikdy se nenašla.

Asi nejzajímavější je ztráta čtyř vodíkových bomb nad Španělskem z ledna 1966. Tehdy došlo ke srážce bombardéru a létajícího tankeru, který nesl čtyři bomby. Dvě bomby byly nalezeny neporušené, ale u dvou bomb vybuchla konvenční výbušnina, která je roznětkou pro vlastní jaderný výbuch. Celá oblast Palomares byla zamořena radioaktivitou, zvýšené hodnoty radioaktivity lze v oblasti zaznamenat dodnes.

Nejen Američané, ale i Sověti se podíleli na ztrátách jaderných zbraní. Organizace Greenpeace odhaduje, že celkem bylo v době studené války ztraceno přes 50 jaderných zbraní, jaderných náloží, a to většinou na ponorkách. Z tohoto čísla Američané přiznávají 11 ztrát, zbytek připadá na sovětské ponorky, z nichž jenom v 70. letech jich pět havarovalo.

  • Letecká základna Thule v Grńsku zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/520/51936.jpg
  • Výbuch vodíkové bomby zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/520/51932.jpg
Vydáno pod