Irský ministr zahraničí: Klausovy názory jsou absurdní

Dublin - Irskému ministrovi zahraničí Micheálu Martinovi se nelíbí, že se v úterý večer český prezident v Dublinu setkal s lídrem irských odpůrců Lisabonské smlouvy Declanem Ganleym. Martin navíc označil některé Klausovy názory na za absurdní, mělké a nepravdivé. Oznámila to dnes agentura AP. Klausově schůzce věnoval pozornost i dnešní irský tisk, ten si myslí, že český prezident riskuje kvůli setkání s Ganleym diplomatickou roztržku Irska s Českou republikou.

Setkání Klause s irským odpůrcem Lisabonské smlouvy se dostalo dokonce na titulní stránku listu Irish Examiner. Tisk píše, že český prezident po společné večeři podpořil politickou linii Declana Ganleyho, to znamená odmítnutí evropské reformní smlouvy. Po včerejší večeři Klaus vyjádřil podporu Ganleyho hnutí Libertas před volbami do Evropského parlamentu. Podle listu je takové jednání českého prezidenta riskantní a mohlo by vyvolat diplomatický střet mezi ČR a Irskem. Irish Examiner si myslí, že výroky Klause jsou „bezprecedentním zasahováním“ do irských záležitostí. 

Klaus také řekl, že i v ČR podle průzkumů převládají odpůrci Lisabonské smlouvy. „Češi sdílejí názor Irů a vzhledem k naší komunistické minulosti jsme extrémně citliví na myšlenky svobody a demokracie a možná jsme přecitlivělí na snahu narušovat demokracii,“ řekl Klaus v souvislosti se snahou některých politiků přimět Irsko k opakování referenda.

Klausova schůzka s Ganleym už vyvolala reakci z nejvyšších politických kruhů v Irsku. Irský ministr zahraničí Micheál Martin Klause kritizoval. V rozhovoru pro irský rozhlas Martin uvedl, že v kontextu prezidentovy státní návštěvy považuje jeho výroky po setkání s Ganleym za nevhodné. 

Šéf irské diplomacie dodal, že jakákoli hlava státu sice může i při státní návštěvě povečeřet se soukromými osobami, ovšem výroky by neměly být politické, tak tomu ale u Klause nebylo.

Klaus: Martin mi to nebyl schopný říct do očí

Václav Klaus:

„Licoměrnosti tohoto typu neberu.“

Prezident Václav Klaus na Martinovu kritiku zareagoval slovy: „Licoměrnosti tohoto typu já neberu, je to následný výrok, který neumí říct irský ministr zahraničí do očí.“

Klaus se prý setkal s Martinem krátce před plánovaným posezením s Ganleym a irský ministr mu k tomu nic neřekl. „Když se mi někdo nelíbí, tak mu to řeknu do očí, a ne za zády. Takže jestli se k tomu Martin odhodlal až dnes ráno, tak je to ještě smutnější“. Zároveň prezident odmítl, že by se jednalo o diplomatickou roztržku mezi Prahou a Dublinem.

Náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar, který Klause v Irsku provází, se prezidenta zastal: „Klaus má právo vyjadřovat se, jak se vyjadřuje. A nikdo nemá právo mu to zakazovat.“ Uvedl, že se nejedná o diplomatickou kontroverzi a že česká strana nehodlá reagovat. Pojar je zároveň přesvědčen, že záležitost nezkomplikuje jednání s Iry v době českého předsednictví v první polovině roku 2009.

Irská opozice: Vláda by měla podat na Klause stížnost

Představitel opoziční strany Fine Gael Billy Timmins dnes vyzval irské ministerstvo zahraničí, aby na českém velvyslanectví podalo na Klausovo „nevhodné chování“ formální stížnost. Už dříve se spekulovalo o tom, že irská vláda si na zastupitelském úřadu ČR v Irsku stěžovala, dosud ale nejednala oficiálně.