Rusko odmítlo s USA spolupracovat na protiraketové obraně

Moskva - Moskva odmítla návrh Spojených států na spolupráci v oblasti protiraketové obrany. "Rusko je připraveno spolupracovat s USA v zájmu evropské bezpečnosti, zaslané návrhy na obranný raketový systém však považuje za nepostačující," cituje agentura ITAR-TASS zdroj v Kremlu. Moskva současně s odmítnutím návrhu potvrdila, že v případě, že v Česku a Polsku vzniknou základny americké protiraketové obrany, rozmístí své rakety Iskander v oblasti Kaliningradu v těsném sousedství států Evropské unie. Zamýšlená ruská protiopatření je připraven probrat s evropskými partnery prezident Dmitrij Medveděv na nadcházejícím summitu EU-Rusko v Nice.

Moskva se nadále domnívá, že kompromis je možný, pokud bude Rusko připuštěno k rozhodování. Zatím má však dojem, že Washington nadále chce sám vyhodnocovat možné hrozby a odpovídat na ně po svém.

Spojené státy vyzvaly nedávno Rusko k dalším jednáním ohledně systému protiraketové obrany, jehož prvky chce Washington vybudovat v Polsku a v České republice. Zároveň vyjádřily zklamání nad tím, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v neděli odmítl jejich nabídku podílet se na celém systému. Spojené státy se snaží Moskvu přesvědčit, že základny nejsou zaměřeny proti ní, ale proti některým blízkovýchodním státům, zejména proti Íránu.

Washington dnes v první reakci na ruské odmítnutí nechtěl cokoli komentovat s tím, že ale chce s Ruskem o raketové obraně nadále jednat. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood pouze uvedl, že Spojené státy chtějí i nadále s Ruskem jednat. „A doufáme, že Rusko s námi bude na tom úzce spolupracovat. Chceme o raketové obraně mluvit,“ zdůraznil Wood.  

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou prakticky zamrzly po rusko-gruzínském konfliktu na počátku srpna. V den ohlášení volebního vítězství Baracka Obamy Medveděv pohrozil rozmístěním raket Iskander v kaliningradské enklávě. Tyto záměry je podle zmíněného zdroje z Kremlu připraven vysvětlit evropským partnerům v Nice, pokud položí otázky na toto téma. „Evropští partneři chápou a adekvátně hodnotí ruská protiopatření. Chápou, že to bude špatné pro ně i pro nás,“ uvedl zdroj. „Naši vojáci varovali před možností podobné reakce před rokem či dvěma. Není to naše volba, jsme připraveni pokračovat v dialogu,“ řekl.  

Podle moskevského zpravodaje Hospodářských novin Ondřeje Soukupa, který byl hostem Studia ČT24, lze dnešní ruské vyjádření interpretovat jako další ze řady zkoušek nastupujícího amerického prezidenta Baracka Obamy. Na druhou stranu Rusko signalizuje ochotu participovat na systému evropské bezpečnosti. Ten je ale podle Ondřeje Soukupa stále hudbou vzdálené budoucnosti bez konkrétních obrysů. Jediné, co je jisté, je, že Rusko by v evropském systému chtělo mít právo veta a že by jím chtělo vyšachovat Spojené státy, dodal Soukup.

Snahy Ruska naklonit si evropské státy na svou stranu Soukup považuje za uplatňování taktiky Rozděl a panuj, což bylo prý patrné už při gruzínském konfliktu, kdy Rusko oceňovalo snahu a zprostředkovatelskou roli francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ruští diplomaté dlouhodobě usilují o nesváry či alespoň občasné disharmonie mezi Evropou a Amerikou, domnívá se Soukup.

Rusku se současně daří rozdělovat i státy Evropské unie, všímá si Soukup. Podle něj je Rusko dělí na ty, se kterými spolupracuje hladce, a ty, které jsou vůči Rusku odbojné. Ruská diplomacie totiž v mezinárodní politice velmi dobře využívá energetickou závislost Evropy. Dnes tak například premiér Vladimir Putin oznámil svému finskému protějšku, že když Evropa neusiluje o vybudování plynovodu Nord Stream, jeho zemi to nevadí, protože plyn prý zpeněží tak jako tak.

Frattini: USA musí změnit v otázce štítu postoj

Italský ministr zahraničí Franco Frattini v rozhovoru pro dnešní vydání italského deníku la Repubblica prohlásil, že Spojené státy musí změnit postoj v otázce svého plánovaného protiraketového deštníku ve východní Evropě, protože si nemohou dovolit novou studenou válku s Ruskem.

„Radím Spojeným státům, aby změnily přístup: Rusko špatně interpretovalo americký protiraketový deštník, považuje ho za signál nepřátelství. Tuto situaci je nutné zvrátit,“ řekl Frattini. Podle něj si Washington nemůže dovolit rozpoutat studenou válku s Moskvou už proto, že má v úmyslu výrazně posílit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu. „Nemůže si také dovolit, aby Rusko rozmístilo své rakety v oblasti Kaliningradu“, dodal Frattini.