Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinou teď zdržuje hlavně Jeruzalém

Praha - Břetislav Tureček, blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu, exkluzivně okomentoval v rozhovoru pro ČT24 mírová jednání mezi Izraelem a Palestinou. Podle něj je znát na Blízkém východě únava z dlouhých jednání, jejichž konec je v nedohlednu. Teď proto všechny strany vyčkávají a uvažují o tom, jak postupovat dál. Tureček navíc dodal, že zatímco dřív mařili mírový proces Palestinci, teď zdržuje naopak Izrael, jehož politická scéna je v naprostém rozkladu a zemi čekají předčasné volby.

„Na Blízkém východě je znát silná únava, naděje na uzavření míru se nenaplnily a čeká se, co bude,“ uvedl Břetislav Tureček. Tento týden jednali zástupci blízkovýchodního kvartetu v Egyptě s Izraelem a Palestinou o mírové dohodě. Žádné konkrétní výsledky ale schůzka nepřinesla. Všechny strany se shodly jenom na tom, že by se mělo pokračovat v mírovém procesu, který byl zahájen loni v americkém Annapolisu. Už teď je ale jasné, že se nepodaří uzavřít mírovou dohodu do konce roku, jak se původně zamýšlelo.

Dřív podle Břetislava Turečka mařili jednání Palestinci, kteří často útočili na Izrael. Teď je ovšem hlavní zádrhel na straně Izraele. Izraelská politická scéna je v rozkladu. Premiér Ehud Olmert odstupuje, ministryně zahraničí Cipi Livniová byla pověřena sestavením vlády. To se jí ale nepodařilo, a v únoru se tak budou konat v Izraeli předčasné volby.

Jakékoli uzavírání smluv, které by měly dalekosáhlé důsledky do budoucnosti, teď tedy v Izraeli není možné, neboť k tomu není oprávněn ani odstupující premiér, ani Livniová. Izraelci se navíc obávají, zda nová dohoda s Palestinou nezkrachuje jako ty předchozí. Politici proto musejí v této věci postupovat velmi opatrně, neboť nechtějí ztratit podporu veřejnosti před nadcházejícími volbami.  

Na jakou stranu se přikloní Obama?

Celý Blízký východ navíc čeká na výměnu amerického prezidenta. Spojené státy a Izrael měly za Bushe výborné vztahy. Otázkou zůstává, zda tomu tak bude, až se Obama ujme vlády. Nově zvolený prezident je podle Turečka v otázkách Blízkého východu nepopsaným listem, a očekává se proto, na jakou stranu se přikloní.

Hned první personální rozhodnutí Baracka Obamy přitom zřejmě opět vyostří vztahy mezi Izraelem a Palestinou. Personálním šéfem Bílého domu totiž jmenoval židovského kongresmana Rahma Emanuela. Izraelský tisk to s radostí komentuje, že země má „svého" muže ve Washingtonu. Naopak palestinský prezident Mahmúd Abbás vyjádřil obavy z možné Emanuelovy předpojatosti ve prospěch Izraele.