Kosovo nesouhlasí s plánem působení evropské mise na jeho území

New York/Priština - Kosovo neschválilo podmínky působení evropské mise EULEX na svém území. Pozorovatelé EU měli v zemi nahradit pracovníky OSN. Hlavním problémem byl pro kosovské představitele systém řízení policejních sil v rámci mise EULEX. Organizace spojených národů už nad rozhodnutím Kosova vyjádřila zklamání, generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Prištinu, aby své rozhodnutí přehodnotila.

OSN a EU se shodly na tom, že většinu pravomocí by od mise OSN v Kosovu (UNMIK) měly převzít tři tisícovky zástupců EU (EULEX). Počátkem tohoto týdne návrh podmínek působení evropské mise v Kosovu přijalo dokonce i Srbsko, které trvale vystupuje proti vyhlášení samostatnosti jeho někdejší provincie. Bělehrad ovšem souhlasil jen za podmínky, že mise bude mít neutrální status a že její fungování schválí Rada bezpečnosti OSN.

Překvapivě nyní ovšem přišel nesouhlas s návrhem z Prištiny. Kosovskému prezidentovi a premiérovi se totiž nezdá odlišný systém řízení policejních sil většinových Albánců a menšinových Srbů. Zatímco albánské policejní složky by měly spadat pod velení EU, ty srbské by nadále spadaly pod OSN.

Rada bezpečnosti OSN se bude návrhem na popud Srbska zabývat v úterý. OSN po reakci Kosova vyřadila sporný bod plánu z programu. Generální tajemník nicméně vyzval kosovské politiky, aby celou věc znovu zvážili. „Doufám, že vláda v Prištině porozumí a ukáže svůj smysl pro realitu a proveditelnost, svou pružnost,“ řekl generální tajemník novinářům.

European Union Rule of Law Mission in Kosovo (EULEX)

Evropská mise, jejímž úkolem je pomáhat kosovským předákům v oblasti práva, bezpečnosti nebo soudnictví. „Mise není v Kosovu, aby vládla nebo aby vydávala nařízení. Je to technická mise, která bude radit, monitorovat nebo doporučovat,“ píše se na stránkách EULEXu. Mise převezme správu Kosova od mezinárodní mise (UNMIK). Jednotky budou mít 3000 policistů, soudců a celníků - 1900 lidí bude ze zahraničí, 1100 lidí bude místních. Rozpočet mise je na prvních 16 měsíců 205 milionů euro. EULEX by měl v Kosovu začít působit od prosince.

Logo EULEXu
Zdroj: ČT24/www.eulex-kosovo.eu