Extremisté postříkali afghánské středoškolačky kyselinou

Kandahár - Afghánistánem otřásl brutální útok na skupinu středoškolaček. Neznámí útočníci je postříkali kyselinou, když šly dívky ráno do školy. Vláda to odsoudila jako neislámské. K útoku se nikdo nepřihlásil, mluvčí Talibanu se od něj distancoval.

Vzdělávání žen má v Afghánistánu stále ještě dost nepřátel. Dva radikálové nastříkali do obličeje skupině asi 10 středoškolaček kyselinu z autobaterie. Předtím jim stáhli šátky do obličeje tak, aby je dívky nemohly později identifikovat. Tkanina dívky částečně ochránila, pět z nich ale skončilo v nemocnici.

Dívky, které jdou do školy, jsou v Afghánistánu lehce rozeznatelné. Nosí totiž uniformu: černé kalhoty, bílou košili, černý kabátek a šátek. Některé z postižených měly navíc přes obličej burky, které je částečně ochránily. Tři jsou ale stále ve vážném stavu.

Útok přišel jen pár hodin před dalším sebevražedným atentátem na konvoj provinční vlády, kterou vede bratr afghánského prezidenta Ahmad Karzáí. Útočník odpálil výbušninu v nákladním voze, při výbuchu zemřelo 6 lidí a dalších 42 bylo zraněno.

K útoku kyselinou na školačky se zatím nikdo nepřihlásil. Proti tomu, aby dívky chodily do školy, ale zásadně je hnutí Taliban. Za jeho vlády v letech 1996 až 2001 nesměly ženy a dívky ani bez mužského doprovodu opouštět dům.

Mluvčí Talibanu se ale od této akce distancoval. Dívky se obávají dalších útoků, vzdělání se ale vzdát nechtějí. Doufají, že je současná vláda ochrání.

  • Afghánská dívka, které poleptali obličej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52096.jpg
  • Atefa (16) leží v nemocnici. Kyselinou ji postříkali útočníci, když šla do školy. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/521/52092.jpg
Vydáno pod