Americký generál vyzval Obamu k neústupnosti vůči Rusku

Washington - Šéf americké protiraketové agentury vyzval ve středu nově zvoleného prezidenta Baracka Obamu, aby nekapituloval před Ruskem a navzdory jeho protestům pokračoval v plánech George Bushe na rozmístění částí amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Upuštění od plánovaného vybudování protiraketového radaru v Česku a sil s protiraketovými střelami v Polsku by "vážně poškodilo" americkou schopnost obrany před rostoucí raketovou silou Íránu, řekl generálplukovník Henry Obering.

Podkopalo by to také vedoucí postavení USA v NATO v době, kdy se aliance obává „objevující se hrozby ze strany Íránu, která vyžaduje reakci“, řekl Obering, který odchází od vojenského letectva a v pátek předá svou funkci dosavadnímu náměstkovi, generálmajoru Patricku O´Reillymu. 

Obering přišel se svou výzvou Obamovi právě v den, kdy Írán oznámil údajnou úspěšnou zkoušku rakety země-země nové generace o doletu až 2000 kilometrů. To by umožnilo zasáhnout touto střelou na pevné palivo jak území Izraele, tak i americké základny v Perském zálivu. 

Podle Oberinga by informace o nové raketě zveřejněná teheránským
ministerstvem obrany v případě, že se ukáže být pravdivá, znamenala „velký nárůst“ íránské raketové kapacity. Je prý proto důležité pokračovat v plánovaných evropských instalacích prvků protiraketového systému, aby se „íránské hrozbě předešlo“. 

Obama, který složí prezidentskou přísahu 20. ledna, řekl, že se ujistí o
vyzkoušené funkčnosti protiraketového obranného systému dříve, než bude rozmístěn. Obering na středeční telekonferenci pro novináře ujistil, že má pevnou důvěru v systém založený na úspěšných testech, při nichž bylo od roku 2001 zachyceno 36 ze 45 zkušebních raket.

USA chtějí spolupracovat, Rusko však odmítá

Podle Oberinga by měly USA pokračovat ve svých snahách zapojit Rusko do spolupráce na protiraketové obraně. „Nemohu věřit, že ji Rusové skutečně považují za hrozbu své bezpečnosti,“ prohlásil. Právě ve středu přitom Rusko návrh Spojených států na takovou spolupráci odmítlo, jak oznámily ruské agentury s odvoláním na nejmenovaný zdroj v Kremlu. 

Rusko od začátku protestuje proti americkému záměru vybudovat v Česku a Polsku části protiraketového štítu. Argumentaci, že základny nejsou zaměřeny proti ní, ale proti některým blízkovýchodním státům, Moskva odmítá a americké plány považuje za ohrožení ruských zájmů a bezpečnosti. 

V den ohlášení volebního vítězství Baracka Obamy ruský prezident Dmitrij
Medveděv pohrozil rozmístěním raket Iskander v kaliningradské enklávě na západě země jako jedním z odvetných opatření za případné základny americké protiraketové obrany. Zamýšlená ruská protiopatření je Medveděv údajně připraven probrat s evropskými partnery na nadcházejícím summitu EU-Rusko v Nice.

Raketa země-země
Zdroj: ČT24
Vydáno pod