Íránský diplomat unesen v Pákistánu

Péšávar - Neznámí ozbrojenci unesli v Péšávaru na severozápadě Pákistánu íránského diplomata. Při přestřelce zahynul jeho osobní strážce. K únosu obchodního atašé íránského konzulátu se nikdo nepřihlásil. Informovala o tom pákistánská policie. K únosu došlo jen den poté, co byl v Péšávaru zavražděn americký humanitární pracovník a jeho řidič. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil, nejsou ani jasné motivy únosu.

Diplomat Asar Zada jel ze svého domu do kanceláře, když jeho vůz napadli útočníci. Ve stejné čtvrti byl letos v září unesen afghánský diplomat. Policie obklíčila čtvrť, kde se únos odehrál, a snaží se íránského diplomata najít. Únos následoval jen den poté, co neznámí ozbrojenci v Péšávaru zabili amerického humanitárního pracovníka a jeho řidiče.

Severozápad Pákistánu a především kmenová území patří k nejnebezpečnějším oblastem země. V oblasti jsou mimořádně aktivní islámští radikálové napojení na afghánské fundamentalistické hnutí Taliban a na mezinárodní teroristickou síť al-Káida, kteří se svými útoky snaží destabilizovat region.

V úterý v Péšávaru odpálil sebevražedný útočník nálož na sportovním stadionu. Exploze zabila čtyři osoby a dalších 13 zranila. Až donedávna byl přitom Péšávar považován za relativně bezpečné město. V poslední době tu ale stoupá kriminalita i aktivita ozbrojenců.

Místní obyvatelé nevylučují, že íránský diplomat mohl být unesen pro výkupné. Stoupající násilí vyvolává obavy z nestability v Pákistánu, který disponuje jadernými zbraněmi. Podpora Pákistánu je navíc vnímána jako klíčová pro porážku sítě al-Káida a hnutí Taliban.