Bagdádem včera otřáslo několik výbuchů

Bagdád - Nejméně 21 lidí zahynulo v iráckém Bagdádu při sérii bombových útoků. Při dvou nejhorších přišlo ve východní části města o život 14 lidí a na dalších 60 je zraněných. Nálože vybouchly i v centru a na severu irácké metropole. V pondělí a úterý zabili atentátníci přes 30 lidí. Útoky se objevují v době, kdy se Spojené státy snaží dohodnout s iráckou vládou na podmínkách dalšího pobytu amerických jednotek v zemi.

Při dvou bombových útocích v šíitské čtvrti zemřely tři děti, dvě ženy a devět mužů. Ke druhé explozi došlo ve chvíli, kdy policie dorazila na místo vyšetřovat tu první. K sérii výbuchů došlo ve chvíli, kdy se zdálo, že řada striktních bezpečnostních opatření ve městě začala nést své ovoce.

Během prvních devíti listopadových dnů došlo nejméně k 19 bombovým útokům, což je výrazný nárůst oproti celkem 28 výbuchům v Bagdádu během celého října.

Počet útoků dramaticky vzrůstá v době, kdy se Spojené státy snaží dohodnout s iráckou vládou na podmínkách dalšího pobytu amerických jednotek v zemi. Jejich současný mandát od OSN vyprší na konci roku.