Schůzku Klause s Ganleym kritizuje zahraniční tisk

Dublin - Úterní setkání českého prezidenta Václava Klause s předákem irských odpůrců lisabonské smlouvy o reformách EU Declanem Ganleym kritizoval ve středu podle agentury Reuters také irský ministr pro evropské záležitosti Dick Roche. Podobně se ve středu a ve čtvrtek vyjádřili další členové irské vlády a irský tisk. Ani další zahraniční deníky nezůstaly pozadu.

Dick Roche ve svém prohlášení uvedl, že sice nikdo nemůže nic namítat proti tomu, že prezident Klaus měl při své návštěvě Irska soukromé závazky, ovšem jeho veřejné poznámky k otázce, o které se debatuje na tamní politické scéně, jsou za státní návštěvy neobvyklé.

Irská vláda podporuje Lisabonskou smlouvu a hledá řešení situace po referendu, ve kterém Irové smlouvu odmítli. Český prezident v úterý podpořil Ganleyho hnutí Libertas, které jako Klaus vystupuje proti Lisabonské reformní smlouvě. Protievropské aktivisty přitom český prezident srovnal s protikomunistickými disidenty.

Irský ministr zahraničí Micheál Martin ve středu podle agentury AP charakterizoval některé názory Václava Klause jako „absurdní, povrchní a falešné“. Klaus se proti kritice ohradil a řekl, že podle něj se jedná o příklad licoměrnosti a úbytku demokracie v Evropě.

Jako nevhodné, neprospívající blížícímu se českému předsednictví, či dokonce za skandální, označili úterní setkání Klause s Ganleym někteří europoslanci či politologové v Bruselu.

Jak podotkla česká europoslankyně Jana Hybášková, je rozdíl mezi právem na soukromou večeři, které by nikdo neměl zpochybňovat, a veřejnými výroky na tiskové konferenci, kde dotyčný vystupuje v roli hlavy státu, čemuž by své výroky mohl a měl přizpůsobit.

Irský podnikatel Declan Ganley kandiduje do Evropského parlamentu. Europarlamentní volby proběhnou v červnu 2009. Václav Klaus do Irska přijel podpořit Ganleyovu předvolební kampaň, což ale podle Hybáškové oficiálně nepřiznal. Navíc konstatoval, že je v Irsku nedostatek demokracie. To podle Hybáškové rozhodně není na místě.

Klausovu návštěvu v Irsku komentoval i rakouský tisk

Rakouský deník Der Standard se v komentáři pod titulkem Agitace místo argumentů ptá, jak by asi reagoval český prezident Václav Klaus, kdyby se v jeho zemi nějaký státní host zachoval tak, jako on v Irsku.

List stejně jako další rakouská média věnuje Klausově návštěvě Irska a jeho setkání s tamním odpůrcem EU Declanem Ganleym značnou pozornost. Při veškerém pochopení pro potřebu svobody země, která byla čtyři desetiletí pod sovětskou kuratelou, se musíme ptát, jak je to s národním a osobním sebevědomím muže, který takhle uvažuje, píše dál rakouský deník.

Podle listu je paradoxní, že Klaus při své kampani proti Lisabonské smlouvě dělá to, co by jejím stoupencům nikdy nedovolil: zasahovat do vnitřních záležitostí jiné země.

Deník Kurier pak Klausovu návštěvu v Irsku označuje za špatný start k českému předsednictví v EU a konstatuje, že „přípravy na předsednictví jsou v Česku stále grotesknější“.

Obsah článku slovenského deníku SME dostatečně shrnuje už jeho nadpis: Klaus naštval Dublin.