Britští vojáci zastřelili piráty, kteří se pokusili unést loď

Londýn – Dva Somálce a jednoho Jemence v úterý zastřelili britští vojáci. O incidentu včera informovalo britské ministerstvo obrany s tím, že příslušníci námořní pěchoty stříleli v sebeobraně. Všichni tři se plavili ve člunu, který krátce předtím zaútočil na dánskou obchodní loď. Přepadení zmařil společný zásah britské a ruské fregaty.

Po neúspěšném útoku pirátů na dánskou obchodní loď se pokusila britská fregata HMS Cumberland ujíždějící člun zastavit. Když jej obklíčily další čluny s příslušníky britské námořní pěchoty, začali podle informací londýnského ministerstva obrany Somálci střílet. Vojáci palbu opětovali a oba zabili. Na palubě člunu nalezli ještě mrtvého Jemence.

O neúspěšném útoku pirátů na dánské plavidlo nejprve informovalo ruské námořnictvo, jehož fregata Neustrašimyj se do incidentu také zapojila. Podle ruských informací piráti zahájili palbu na obchodní loď dánské společnosti a dvakrát se pokusili vstoupit na její palubu.

Jednalo se o další z řady pirátských útoků v Adenském zálivu, který spojuje Suezský průplav s Indickým oceánem. Zločinci operující ze Somálska únášejí obchodní plavidla a daří se jim získávat milionová výkupné.

V oblasti operuje řada válečných lodí, které mají útokům bránit. HMS Cumberland je součást protipirátské mise NATO. Britská válečná plavidla by se měla od prosince v Adenském zálivu objevit také v rámci mise Evropské unie.