Kolumbijci vyšli do ulic kvůli pyramidovým fondům

Bogotá - Tisíce Kolumbijců v ulicích několika měst požadovaly vrácení svých investovaných úspor. Přišli o ně v pyramidových fondech, které slibovaly vysoké - až 150% - výnosy. Podvedení Kolumbijci našli na kancelářích opuštěných podvodných firem jenom výsměšné vzkazy. To vyvolalo násilné nepokoje a rabování. Policie musela rozzuřené okradené investory rozhánět slzným plynem.

Texty výsměšných vzkazů například zněly: Přejeme vám smutné Vánoce a nešťastný nový rok! Nebo: Drazí investoři, díky za vaši důvěru v nás a za vložení vašich peněz, a protože jste byli hloupí a věřili jste ve finanční kouzla, budete si muset peníze vydělat prací.

Podvedené vkladatele rozzuřil natolik, že vzali budovu útokem, zdemolovali kanceláře společnosti a odnesli z nich počítače a nábytek. Kolumbijská vláda se snaží krizi zažehnat. Prezident Kolumbie Álvaro Uribe ale naznačil, že si oběti za své ztráty částečně mohou samy, protože chtěly snadno přijít k velkým penězům.

Álvaro Uribe:

„Vzpomeňte si, co řekl stvořitel. V potu tváře budeš získávat svůj chléb.“

Pyramidové hry, které nabízejí rychlé a hlavně závratné zhodnocení vložených peněz, se v posledních měsících v Kolumbii velmi rozšířily. Polovina Kolumbijců přitom žije pod hranicí chudoby.

Pochybné transakce v Kolumbii přesáhly hodnotu 4 miliard dolarů a ministerstvo financí chce zahájit vyšetřování podvodných společností. Vláda se snaží zabránit situaci, jaká před 11 lety zasáhla Albánii.

Přes milion a půl Albánců tehdy přišlo v podvodných fondech o úspory v hodnotě téměř 21 miliard korun. Vedlo to k pádu vlády. Při nepokojích zahynulo více než 2 tisíce lidí.

Albánie byla v důsledku těchto událostí na pokraji kolapsu a pořádek se podařilo nastolit až díky zásahu evropských jednotek pod velením Itálie.

Podle agentury AFP ovšem vládne podezření, že činnost pyramidových fondů slouží k praní špinavých peněz z prodeje drog.

Vydáno pod