Josef Fritzl bude obviněn i z vraždy, hrozí mu tak doživotí

Vídeň - Státní zastupitelství v rakouském Sankt Pöltenu vzneslo po dlouhých přípravách obžalobu proti Josefu Fritzlovi. Vyplývá z ní, že pachatel nejhoršího případu incestu v dějinách Rakouska byl obviněn mimo jiné i z vraždy, což byla jedna z posledních otevřených otázek. Cílem obžaloby tedy bude odsouzení Fritzla na doživotí. Proces začne zřejmě až v únoru příštího roku a bude se konat s vyloučením veřejnosti.

Dnes třiasedmdesátiletý Fritzl 24 let věznil ve sklepních prostorech svého domu v Amstettenu svou dceru Elizabeth, asi třitisícekrát ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. Jedno z nich krátce po narození zemřelo a Fritzl jeho mrtvolku spálil v kotli. Sám ale tvrdí, že dítě nikdy neviděl živé. Celý případ vyšel najevo až letos 26. dubna, kdy jedno z vězněných dětí těžce onemocnělo a muselo být převezeno do nemocnice.

Státní zástupkyně Christiane Burkheiserová, která na základě studia asi 1500 stran vyšetřovacích protokolů obžalovací spis sestavila, se rozhodla posoudit neposkytnutí péče, které vedlo k úmrtí novorozence, jako vraždu. Podle vídeňského zpravodaje Jana Moláčka ale bude obtížné Fritzlovi vraždu dokázat. Klíčové bude zřejmě svědectví zneužívané dcery Elisabeth, které je nyní 42 let. Pravděpodobnější je, že Fritzl bude uznán vinným ze zotročování. Také tento bod obžaloba podle dnešní informace obsahuje - společně se znásilněním, incestem, vyvíjením nátlaku a omezováním osobní svobody.

Na rozhodnutí soudu v těchto bodech bude záviset výše trestu. Za omezování svobody, znásilňování a incest mu hrozí nanejvýš 15 let vězení. Za zotročování může Fritzl dostat až 20 let, za vraždu pak až doživotí.

Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí.
Zdroj: ČT24