Europoslanec musí vrátit 600 tisíc eur

Brusel - Britský europoslanec Den Dover musí vrátit 600 tisíc eur, což je více než 15 milionů korun, které vyplatil své manželce a dceři. Informuje o tom dnes internetové vydání týdeníku European Voice. Peníze byly původně určené na výplatu pro poslanecké asistenty, Dover je ovšem vyplácel firmě, která zaměstnávala členy jeho rodiny.

Zaměstnávání rodinných příslušníků není v Evropském parlamentu ovšem žádnou výjimkou. Tato praxe sice není nelegální, ale vyvolává značné pohoršení. Poslanci však již schválili pravidla, která zaměstnávání členů rodiny zakazují, platit však začnou až po příštích volbách do Evropského parlamentu v roce 2009.

Rodinné příslušníky zaměstnávají i čeští europoslanci Jana Bobošíková a Petr Duchoň (ODS). Bobošíková zaměstnává svého manžela a Duchoň svou manželku. Na rozdíl od nich ovšem Dover porušil blíže neupřesněná vnitřní pravidla, což mu správa parlamentu oznámila v dopise.

Pro sedmdesátiletého britského poslance znamená aféra s vyplácením peněz rodinným příslušníkům prakticky konec dlouhé politické kariéry. Dover byl členem britských konzervativců již od roku 1979, přičemž europoslancem byl poprvé zvolen v roce 1999.

Jeho kolegové z Evropského parlamentu ho už ve středu vyloučili z klubu europoslanců britské Konzervativní strany a o jeho „vyhazovu“ prý přemýšlí i šéf strany David Cameron.