Vondra: Stockholm nepochybuje, že Česko předsednictví EU zvládne

Stockholm - Švédsko se těší na české i své předsednictví Evropské unii a nepochybuje o tom, že Česká republika svou roli zvládne. Řekl to český vicepremiér Alexandr Vondra po dvoudenním jednání ve Stockholmu. Švédská a česká stanoviska jsou si podle Vondry blízká ve většině zásadních otázek.

Při řešení nynější ekonomické krize obě země zastávají opatrný postoj k nadměrným regulacím ze strany státu, které by mohly znamenat zbrklé a dlouhodobě nevýhodné zvýšení protekcionismu. V Česku ani ve Švédsku se navíc neplatí eurem, a tak Stockholm ani Praha nechtějí zvýšenou roli eurozóny. „Na klíčových rozhodnutích se musí podílet všech 27 členských zemí unie, a nikoli jen eurozóna,“ uvedl Vondra.

Unii budou Švédové předsedat hned po České republice. Vzhledem k tomu, že tamní parlament bude již v příštím týdnu hlasovat o Lisabonské smlouvě, zajímal se Vondra i o to, jakými argumenty švédští příznivci smlouvu obhajují.

Vondra během dvoudenní návštěvy jednal i s ministrem zahraničí Carlem Bildtem, s ministryní pro evropské záležitosti Cecilií Malmströmovou i s členy švédského parlamentu - Riksdagu. Posledním významným bodem jeho rozhovorů byl budoucí postoj EU k východním sousedům, zejména k Rusku. Tato otázka je pro Švédy momentálně velmi aktuální, protože Švédsko bylo jednou ze zemí s nejtvrdším postojem proti ruské invazi do Gruzie.

Vydáno pod