Izrael brání humanitárním dodávkám do Gazy, dochází zde jídlo

Gaza (Palestina) - Izraelské úřady zakázaly vjezd konvoji s humanitární pomocí do palestinského pásma Gazy. Tímto způsobem reagovaly na pokračující ostřelování izraelského území palestinskými raketami. OSN varovala, že distribučním střediskům v pásmu Gazy mohou dojít nejnutnější zásoby do několika hodin.

Izrael oblast zablokoval kvůli útokům palestinských extremistů před necelým týdnem, přičemž ještě nedávno tvrdil, že právě dnes povolí vjezd zásob přes své území. Do Gazy byl znemožněn vstup také evropským diplomatům a novinářům. Izrael uzavřel hranice na devět dní. Nejvíce postiženo tím bude hlavně 750 tisíc lidí, kteří v oblasti žijí. OSN pro ně už nemá potraviny, sklady humanitární pomoci jsou prázdné.

Izrael zablokoval také dnešní unijní dodávku paliva na palestinské území. Jediné elektrárně na území Gazy přitom již dříve došla nafta a omezené množství paliva jí bylo dodáno v úterý. Podle palestinských státních činitelů ale nyní ukončí kvůli přerušení dodávky elektrárna svůj provoz na konci dnešního dne.

Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA) poskytuje humanitární pomoc zhruba polovině z jeden a půl milionové populace v Gaze. Její mluvčí Christopher Guinness ale varoval: „Na konci dneška budeme nuceni zastavit dodávku potravin do Gazy. Zdejší lidé jsou stále více frustrovaní a zoufalí.“

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev trvá na tom, že zlepšení situace závisí pouze na krocích Hamasu v pásmu Gaza. „Na území Gazy dochází ke střetům a je velmi obtížné bránit hranice a zajistit jejich kontinuální fungování, když zde dochází k palbě ze strany Hamasu.“

Ve středu zabili izraelští vojáci čtyři palestinské bojovníky z hnutí Hamas. Hamas přitom kontroluje pásmo Gazy od doby, kdy zde v červnu 2007 převzal moc.