NATO jednalo o šanci Ukrajiny na vstup do aliance

Tallinn - I když ministři obrany zemí NATO dnes v Tallinnu opět zdůraznili, že Ukrajina do aliance patří, žádný konkrétní příslib Kyjev nezískal. Hlavním tématem dnešní schůzky ministrů v estonské metropoli byla otázka, do jaké míry je Ukrajina připravena na bližší spolupráci s aliancí a kdy by jí NATO mělo otevřít dveře k členství. Podle analytiků jsou nyní ukrajinské šance poměrně nízké, a to mimo jiné také kvůli složité vnitropolitické situaci.

Kromě ministrů obrany dorazila do Tallinnu také ukrajinská delegace. Dlouhodobou americkou podporu rozšíření aliance o Ukrajinu přijel osobně vyjádřit ministr obrany USA Robert Gates, Česko zastupovala Vlasta Parkanová.

V současnosti kromě Ukrajiny usiluje o vstup do NATO také Gruzie. Na dubnovém summitu se sice aliance kvůli nesouhlasu některých členů neshodla na zapojení těchto zemí do takzvaného akčního plánu členství (MAP), který je přípravou na členství, NATO ale do Tbilisi i Kyjeva vysílá pozitivní signály.

Naopak s rozšířením NATO ostře nesouhlasí Rusko a postoj Moskvy ovlivňuje například Německo či Francii, naopak Spojené státy patří k velkým zastáncům gruzínského a ukrajinského členství. Z důvodu neshod se možná o zapojení Kyjeva do MAP nerozhodne ani na prosincové schůzce ministrů NATO a stejně může dopadnout i jednání na summitu v příštím roce.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer na tiskové konferenci uvedl: „Pokud výsledkem jednání bude nepřijetí do MAP v prosinci, neznamená to definitivní nepřijetí. Spojenci budou dál pokračovat směrem, na němž se shodli v Bukurešti.“ Tímto odkázal na dubnové prohlášení členských států, že v budoucnu Gruzie a Ukrajina do NATO vstoupí. Podle Scheffera však musí ukrajinská vláda pokročit v důležitých reformách v oblasti bezpečnosti a obrany a vyřešit také spory na politické scéně.

Na počátku října se ale na Ukrajině rozpadla prozápadní vládní koalice vedená premiérkou Julijí Tymošenkovou. Tymošenková však odmítá post premiérky opustit a bojuje proti předčasným volbám. Spory s někdejším koaličním partnerem, blokem Naše Ukrajina-Národní sebeobrana prezidenta Viktora Juščenka, se proto nadále stupňují.

Česká ministryně obrany podepsala na okraj dnešního jednání memorandum o porozumění se svým ukrajinským kolegou Jurijem Jechanurovem. Smlouva se týká vzájemné spolupráce v oblasti strategické letecké přepravy, která bude založena na využití ukrajinských letadel pro logistické zajištění české armády při zahraničních operacích.

  • Vlajky USA a Ukrajiny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/153/15248.jpg
  • Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/369/36893.jpg
  • NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/369/36869.jpg
Vydáno pod