Kalifornie vyzkoušela svou připravenost na velké zemětřesení

Los Angeles - Největší bezpečnostní cvičení v historii se odehrálo ve Spojených státech. Zhruba pět milionů obyvatel Kalifornie zjišťovalo, jak správně reagovat na zemětřesení o síle přes 7 stupňů Richterovy škály. Tři hlavní hesla akce Velký jihokalifornský otřes zněla "K zemi, ukryjte se, vydržte!". Vyhodnocení závěrů bude podle záchranářů trvat několik dní.

Hypotetickým scénářem pro cvičení se stala situace, při které by oblast kolem San Andreaského zlomu zasáhlo zemětřesení o síle 7,8 desetin stupně Richterovy škály. Odborníci odhadují, že by po něm zůstaly dva tisíce mrtvých, padesát tisíc zraněných a škody za 200 miliard dolarů. „Dokážeme předvídat následky takového zemětřesení. Všechny bezpečnostní složky, hasiči, policie, zdravotníci i vláda, budou zcela vytížené,“ uvedl losangeleský hasič Michael Freeman.

„Pokud k takovému zemětřesení dojde, budou se hroutit domy. Víme, že v určitých oblastech nebude žádná voda. Hasiči budou mít problémy s ohněm, protože ho nebudou mít čím hasit,“ prohlásil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Předpovědi odhadují, že při tak silném zemětřesení mohou přijít o život dva tisíce lidí a 50 tisíc by mohlo utrpět zranění. Nácvik také posloužil k vyzkoušení záchranného systému. Aby si lidé dokázali představit, co znamenají otřesy přesahující 7 stupňů Richterovy škály, mohli na vlastní kůži jejich účinky pocítit ve speciálním simulátoru.

Rosario Martinová, Úřad státu Kalifornie:

„Můžeme dosáhnout toho, že se tato nevyhnutelná pohroma nepromění v naprostou katastrofu.“

Gigantického cvičení se zúčastnily školy, nemocnice, ale i soukromé  firmy. Jeho cílem bylo procvičit schopnosti občanů reagovat na nebezpečí, prověřit připravenost záchranného  systému a také některé vědecké teorie. „Ve svých analýzách jsme se snažili pochopit, co způsobí, že přírodní pohroma zapříčiní tak rozsáhlé škody. Došli jsme k závěru, že velmi záleží na tom, jak dokáže společnost v danou chvíli držet pohromadě,“ prohlásila Lucy Jonesová z Amerického úřadu pro geologický výzkum.

Zveřejněné odhady následků přitom vycházejí i z historické zkušenosti. Na počátku 20. století, konkrétně v roce 1906, zasáhlo San Francisco zemětřesení o stejné síle jako při dnešním cvičení. Přírodní tragédie si tehdy vyžádala přes tři tisíce obětí.

  • Arnold Schwarzenegger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/525/52403.jpg
  • Simulátor zemětřesení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/525/52406.jpg