Sarkozy: Lidská práva v Gruzii jsme hájili my, nikoliv USA

Paříž - Francouzský prezident  Nicolas Sarkozy otevřeně kritizoval svého amerického kolegu George Bushe za laxní přístup k srpnovému konfliktu na  Kavkazu. Při přebírání Ceny politické odvahy za letošní rok od časopisu Politique internationale řekl, že to byla Francie, kdo bránil lidská práva, a nikoliv Spojené státy. Podle svých slov také přispěl ke "skoncování s válkou v Libanonu", k propuštění bulharských nemocničních sester z libyjského vězení a k vysvobození političky Ingrid Betancourtové z rukou kolumbijských levicových povstalců.

Sarkozy, který se dnes sešel v Paříži se svým gruzínským protějškem Michailem Saakašvilim, obhajoval svůj diplomatický postup v letním rusko-gruzínském vojenském konfliktu. Řekl, že zabránil tomu, aby Rusové táhli na gruzínskou metropoli Tbilisi, a zároveň zkritizoval příliš opatrný Bushův přístup k této krizi. Saakašvili dnes ale Sarkozyho vyzýval, aby se příliš nepouštěl do smiřování s Ruskem, a nepoškozoval tak gruzínské zájmy. Sarkozy ale tvrdí, že Rusko již v podstatě splnilo svoje závazky plynoucí z mírového plánu vypracovaného Francií jakožto předsednickou zemí Evropské unie.

Sarkozy se v pátek sejde v jihofrancouzském Nice na dalším summitu EU-Rusko se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, aby s ním jednal mimo jiné o dalším vývoji gruzínské otázky.