Moskva pohrozila odstoupením od smlouvy o konvenčních silách

Moskva - Pokud Ukrajina a Gruzie vstoupí do NATO, Rusko odstoupí od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE). Agentuře Interfax to sdělil zástupce Kremlu, který komentoval prohlášení generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera o možném rozšíření aliance o nové dva členy v roce 2009.

„Pokud Ukrajině a Gruzii bude navrženo zařazení do akčního plánu členství (MAP) v NATO, který je předstupněm k členství, bude osud revidované smlouvy CFE předurčen. V případě realizace akčního plánu pro Ukrajinu a Gruzii Rusko nejen ukončí svoje moratorium na plnění smlouvy, ale definitivně od ní odstoupí,“ řekl kremelský zdroj.

Jak poznamenal moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka, ze strany Moskvy jde spíš o mediální ofenzivu. Rusko moratorium na smlouvu CFE vyhlásilo už loni v prosinci a pohrozilo úplným odstoupením, protože smlouva dlouhodobě nefunguje a podle Moskvy je reliktem studené války. Do stejné kategorie spadají výroky Moskvy o rozmístění raket Iskander u Kaliningradu v odvetě za vybudování amerického protiraketového štítu ve střední Evropě.