V Kalifornii ničí požáry luxusní lokalitu Montecito

Los Angeles - Nejméně 45 domů, některé v hodnotě mnoha milionů dolarů, zničil požár, který zasáhl jižní Kalifornii. S ohněm bojuje přes 100 hasičů. Plameny se dostaly do luxusní lokality Montecito, v níž má své rezidence řada amerických hvězd. Hašení ztěžuje silný vítr a neobvykle teplé počasí.

Lesní požár začal ve čtvrtek v odpoledních hodinách a zatím se rozšířil na plochu 325 hektarů. Na pomoc místním hasičům už se sjely hasičské brigády z okolních okrsků. Asi 2 500 obyvatel muselo před plameny uprchnout a na 20 tisíc lidí v okolní oblasti je bez dodávek elektřiny. Lehká zranění utrpěli čtyři lidé. Do dnešního rána místního času se požár přiblížil na osm kilometrů k severnímu okraji města Santa Barbara.

V pobřežní lokalitě Montecito přezdívané Americká riviéra stojí rezidence v hodnotě milionů dolarů, z nichž některé patří známým hvězdám. Mezi 10 tisíci majiteli domů v Montecitu, které leží asi 145 kilometrů od Los Angeles, je například americká moderátorka televizních talk show Oprah Winfreyová nebo herci John Cleese, Christopher Lloyd a Rob Lowe.

Před rokem během jediného týdne vypuklo v jižní Kalifornii 30 požárů, které zničily na 2 000 domů a přiměly k evakuaci rekordního půl milionu lidí.

Požár v Kalifornii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod