V Polsku začal proces s viníky největšího důlního neštěstí posledních desetiletí

Gliwice (Polsko) - V jihopolských Gliwicích dnes začal proces s 27 lidmi, kteří zřejmě zavinili výbuch v dole Halemba v listopadu 2006. Případ největšího neštěstí v polském hornictví za posledních téměř třicet let, při němž zahynulo 23 horníků, může soud řešit několik let, vyslechnuty budou na tři stovky svědků. Devět obžalovaných chce dobrovolně přijmout trest.

V soudní síni se dnes shromáždili kromě svědků a novinářů také příbuzní obětí. Podle nich byli havíři „zavražděni“, protože se úmyslně čachrovalo s údaji z čidel monitorujících koncentraci metanu. O podvodech prý horníci mluvili už před neštěstím.

Proces budí velkou pozornost polské veřejnosti, připomíná varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas. Vyšetřování skončilo v červnu, hlavními obžalovanými jsou dva inženýři, kteří dohlíželi na ventilaci, a ředitel dolu. Zodpovídají se z toho, že jejich činnost vedla k neštěstí. To bylo důsledkem výbuchu metanu a uhelného prachu. Podle prokuratury o nebezpečí vedoucí dolu věděli, přesto ale nařídili havířům fárat. Státní zástupce novinářům zopakoval, že bude žádat pro ředitele dolu Halemba a hlavního inženýra, jenž se zabýval ventilací, nejvyšší možný trest - 12 let vězení.

Neštěstí se stalo 21. listopadu 2006 během likvidace dobývací stěny. Horníci v Halembě tehdy sfárali do hloubky 1030 metrů, ačkoli v té době byla v dole několikanásobně překročena koncentrace metanu, která neumožňuje práci pod zemí. Zabil je výbuch metanu a uhelného prachu. Při explozi se otrávili toxickými látkami, utrpěli těžké úrazy a popáleniny; přežití bylo podle odborníků nemožné.

V souvislosti s tragédií padly v jiných procesech již tři verdikty. Tři lidé byli odsouzeni podmíněně na jeden rok až dva roky s odkladem na několik měsíců.